Velika beogradska premijera filma “Čuvari formule”, reditelja Dragana Bjelogrlića, zakazana je za 24. oktobar u MTS dvorani, a karte su rasprodate za manje od sat vremena.

„Ovo je ljudska drama sa elementima trilera i misterije. Za mene je najveći problem bio, i u tom smislu je najteži film do sada koji sam radio, kako u jednom malom prostoru da napravimo dinamiku i tenziju da ispričamo priču. Film ima više nivoa, bilo je teško kako sve to da se slije u jednu priču. Jako komplikovan proces, ali uspeli smo na kraju da to nekako savladamo najbolje što smo umeli“, kazao je reditelj filma Dragan Bjelogrlić na konferenciji za novinare uoči premijere.

Dragan Bjelogrlić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dodao je da su „Čuvari formule“ izuzetan glumački film.

„Da glumci nisu živeli te likove ne bih imao šta da radim… To je možda najveći uspeh svih nas. To se obično dešava u pozorištu, ali mi smo ovde uspeli“, rekao je Bjelogrlić.

On je rekao i da je najveći deo filma sniman u Beogradu, nešto u Sloveniji, i mali deo u Parizu. Dodao je i da je bolnica Arhiv Jugoslavije, adaptiran u bolnicu Kiri.

„Imamo kadrove iz šest zemalja u jednom minutu na pocetku filma, preko Pariza, Banje Koviljače, Škofje Loke do Beograda, ali tako to izgleda kad radite film u Srbiji, a mora da izgleda – svetski“, poručio je Bjelogrlić.

Radivoje Bukvić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Radivoje Raša Bukvić, koji glumi jednu od glavnih uloga u filmu, profesora Dragoslava Popovića, rekao je da je ovaj film „priča o ljudskosti“.

„Veća je odgovornost kada glumite čoveka koji je stvarno postojao, igrom slučaja to je otac čoveka koga poznajem. U našem filmu on predstavlja akcionog čoveka koji je hteo da napravi atomsku bombu. Trudili smo se da napravimo lik koji koji liči na Dragoslava Popovića“, kazao je Bukvić.

Na konferenciji za štampu su govorili i mladi glumci Alisa Radaković, Jovan Jovanović i Ognjen Mićović, koji su glumili naučnike.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ova istinita priča o akcidentu u Vinči 1958. godine, rađena je po bestseleru Gorana Milašinovića „Slučaj Vinča“, a scenario za njegovu filmsku ekranizaciju potpisuje Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića kao koscenariste. U jeku hladnoratovske krize, grupa naučnika u Institutu Vinča sprovodi tajni projekat koji predvodi profesor Dragoslav Popović. Sticajem nepredviđenih okolnosti, oni bivaju izloženi smrtonosnoj dozi zračenja, zbog čega ih jugoslovenska tajna policija odvodi na lečenje u Kliniku Kiri u Parizu…

Nakon velikog uspeha koji je ovaj film postigao na filmskim festivalima u Lokarnu i Sarajavu, gde je ovenčan prestižnom nagradom “Varajati magazina”, kao i nagradom festivalske publike u Sarajevu, gledaoci u zemlji i regionu će imati priliku da ga pogledaju ove jeseni u redovnom bioskopskom repertoaru.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

Bonus video: Premijera filma „Čuvari formule“ u Lokarnu: „Utisci su neverovatni“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar