Foto: promo Narodni muzej

Narodni muzej u Beogradu sutra obeležava 176. godišnjicu od osnivanja. Umesto planirane izložbe o arheološkom lokalitetu Trebenište posetiocima će biti omogućene tri virtuelne ture.

Najstariji državni muzej osnovan je ukazom ministra prosvete, književnika Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844, bez inicijalne kolekcije, već samo apelom institucijama i pojednicima da se otpočne sa prikupljanjem starina za „muzeum serbski“. Nakon godina trajanja i razvoja, danas Narodni muzej u Beogradu čuva i dokumentuje više od 450.000 muzejskih predmeta koji čine sponu sadašnjosti sa kulturama i umetnošću iz prošlosti, poručuju iz ove institucije.

Svoj dan Narodni muzej u Beogradu je najčešće obeležavao priređivanjem značajne tematske izložbe. Ove godine je bilo predviđeno da se posetiocima predstavi međunarodni izložbeni i istraživački projekat Trebenište kojim su, nakon više od sto godina od otkrića nekropole Trebenište kod Ohridskog jezera, prvi put objedinjeni arheološki nalazi koje čuvaju Arhelološki muzej u Sofiji, Arheološki muzej Republike Severne Makedonije, Muzej u Ohridu i Narodni muzej u Beogradu, kao i istraživanja stručnjaka iz sve tri države. Međutim, izložba je otkazana zbog aktuelne pandemije.

Narodni muzej je, ipak, za posetioce priredio virtulenu izložbu Trebenište, sa eksponatima iz svoje kolekcije. Izložba će biti dostupna od nedelje, 10. maja u 12h na veb sajtu Narodnog muzeja.

Vlaho Bukovac, Baronica Rukavina, 1898, Foto: promo Narodni muzej

Osim ove, za posetioce virtuelnog muzeja pripremljene su još dve postavke: jedna je izložba slika Vlaha Bukovca (1855-1922) iz kolekcije Narodnog muzeja, a druga je izložba Slike Balkana Paje Jovanovića (1859-1957).

Narodni muzej u Beogradu ponovo je otvoren 23. aprila za posetioce, uz pojačane mere bezbednosti i zaštite zbog pandemije Kovida-19.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar