Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pesnikinji Dragani Mladenović dodeljena je danas u Biblioteci grada Beograda nagrada za književnost za decu i mlade "Dušan Radović", za zbirku pesama "Kad stvari poljude" (Kreativni centar).

– Velika je čast biti dobitnica nagrade koji nosi ime našeg najvećeg pisca za decu. Nama koji pišemo za decu u post -radovićevskoj eri ostali su putokazi ali i visoko postavljena lestvica – rekla je Dragana Mladenović, zahvaljujući se za nagradu „Dušan Radović“, koja se ove godine dodeljuje po treći put, pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Biblioteke grada Beograda.

Dragana Mladenović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

– Radovic je ispevao himnu životu, u njegovim pesmama život trči, peva… U toj poeziji slon uči iz knjige kako se postaje slon, menja se ništa za nešto, neću za hoću… Zbirka „Kad stvari poljude“ jeste omaž Dusku Radoviću i Vojislavu Despotovu, piscu za odrasle – zaključila je Dragana Mladenović.

O nagradi je odlučivao žiri u čijem sastavu su bili Miloš Radović (predsednik), prof. dr Zorica Hadžić i prof. dr Zorana Opačić.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Miloš Radović, sin Dušana Radovića, je u obrazloženju žirija rekao da je jednoglasno odlučeno da nagradu dobije Dragana Mladenović.

„Njen stih je jednostavan, često minimalistički, a uvek zabavan. Poente su u neočekivanim obrtima, krajevi pesama ne mogu se naslutiti iz početaka. To je moderan jezik kakvim bi se ponosili današnji jutjuberi i influenseri samo kada bi ga znali. Nažalost, nisu ni blizu“, zaključio je Radović.

Grad Beograd i Biblioteka grada Beograda ustanovili su 2021. godine Nagradu Dušan Radović, koja se dodeljuje jednom godišnje za književnost za decu i mlade u okviru svih žanrova. Nagrada se sastoji od skulpture (rad akademskog vajara Zorana Кuzmanovića), diplome i novčanog iznosa od 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Prošle godine ovu prestižnu nagradu dobila je Ana Petrović za knjigu „Stripoterapija“, u izdanju Kreativnog centra.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zbirka pesama „Кad stvari poljude“ poznate pesnikinje Dragane Mladenović namenjena je mlađim osnovcima, a govori o stvarima koje su poprimile ljudske osobine. Čitaoce očekuje neobična i zabavna čitalačka avantura jer se poljudele stvari ponašaju vrlo čudno, čak čudnije nego ljudi. Viljuška će poverovati da je muzički instrument, kredencu će ispasti zub, a nevaspitani flomasteri išaraće celu kuću. Kao i u autorkinoj prethodnoj, višestruko nagrađenoj zbirci Dar-mar, tako i u ovoj knjizi do izražaja dolaze izuzetna duhovitost Dragane Mladenović, veoma zanimljivi obrti i istančan osećaj za teme bliske deci.

Dragana Mladenović (1977) diplomirala je i magistrirala na Filološkom fakultetu u Beogradu. Živi u Pančevu i radi u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Objavila je nekoliko zbirki poezije. Njena knjiga Rodbina prevedena je na nemački i švedski, a pesme su joj prevođene na italijanski, engleski, francuski, grčki, mađarski i slovenački.

Bonus video: Ljubivoje Ršumović: Zašto u novoj knjizi nema stihova?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar