Premijera predstave Magbet Foto:Promo/Grad teatar Budva

U Mediteranskom sportskom centru u Budvi sinoć je pred punim gledalištem premijerno odigran čuveni Šekspirov komad u adaptaciji i režiji Nikite Milivojevića.

Predstava „Magbet“ veliki je projekat čak pet koproducenata – JU „Grad teatar” Budva, Srpskog narodnog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta, ITAKA Art centra iz Inđije i Újvidéki Színház (Novosadskog pozorišta).

Premijera predstave Magbet Foto:Promo/Grad teatar Budva

„Magbet“ govori o ubistvu kralja i događajima posle njega, jedna je od najmoćnijih i emocionalno najintenzivnijih Šekspirovih drama koja je praizvedbu imala davne 1611. godine. Iza pozorišnih kulisa za ovu predstavu važi da je ukleta te mnogi sujevjerni glumci ne žele ni da spominju njeno ime, nazivajući je „škotskom predstavom“.

– To je jedan od onih komada za koji se godinama spremate, ali ga se i bojite. Kao što Magbet priželjkuje da ubije kralja, ali se i boji tog ubistva. tako sam i ja ušao u ovo iz osećanja da bismo mogli da ponudimo jedno potpuno novo tumačenje, u smislu da ga rasklopimo i sastavimo na neki novi način, a da sačuvamo strukturu – rekao je Nikita Milivojević.

On je istakao da je u procesu rada to bilo istraživanje vezano za snove.

Nikita Milivojevic kzs Zelena coja Montenegra
Nikita Milivojević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Onog časa kada mu veštice saopšte proročanstvo za njega život postaje košmar i ideja čitave predstave je taj košmar. Ako želite da pričamo i ovome što danas živimo, dijagnoza ovoga sveta bi poprilično bio jedan košmar.

Ipak, budvanska premijera pokazala je da je „Magbet“ daleko od ukletog, s obizrom da je ovo hrabro i rizično tumačenje Šekspirovog dela donelo celokupnoj ekipi predstave višeminutni aplauz i ovacije.

– Premijera je uvek jedna neizvesna avantura i u tom smislu sam vrlo zadovoljan. Takođe, zadovoljan sam jer sam uradio jednu vizuelnu predstavu za koju sam se dugo spremao, o kojoj sam dosta razmišljao i do koje mi je jako stalo. Nisu bili nimalo laki zadaci za glumce i nakon svega imam jedan veoma dobar utisak nakon prvog izvođenja. Predstava računa na jedan doživljaj gledaoca, na nešto što je manje racionalno, a više intuitivno – kazao je Milivojević.

Magbet Foto: Dragana Udovičić

U predstavi igraju Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Gabor Pongo i Ivana Pančić Dobrodolac.

Pored Nikite Milivojevića koji potpisuje adaptaciju i režiju, a zajedno sa Željkom Piškorićem i scenografiju, autorski tim predstave čine i Amalija Benet, koja je zadužena za scenski pokret i izbor muzike, Jelena Stokuća, kostimograf, i dr Dejan Sredojević, scenski govor.

Bonus video: Premijera predstave „Zelena čoja Montenegra“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar