Foto: EPA-EFE/DAVID MAUNG

Najstariji festival popularne kulture u Americi, "Comic-Con", prvi put posle više od pola veka neće biti održan u San Dijegu, nego je preseljen na internet, a svi sadržaji su besplatni, prenose američki mediji. Osim što će pet dana moći besplatno da igraju najnovije video igre, ljubitelji filmova će moći da čuju razgovore sa Šarliz Teron, Benisijom del Torom, Dejvidom Silvermanom, a najavljene su i brojne radionice iz svih oblasti popularne kulture i interaktivni "izazovi" za fanove .

„Deda“ američkih festivala pop kulture od sinoć ima svoje 51. izdanje na internetu, što znači pet dana besplatnih onlajn radionica i razgovora, besplatnih video igara, virtuelnih izložbi i „izazova“ za sve fanove koji kliknu na festivalski sajt, piše „Njujork tajms“.

Na festivalu, ove godine nazvanom Comic-Con@Home, biće prenošeno na stotine snimljenih tribina, među kojima su i razgovori sa holivudskim zvezdama Šarliz Teron i Giljermom del Torom, poznatim autorima grafičkih novela poput Reine Telgemajer i Edrijena Tomina, omiljenih gostiju ranijih izdanja poput reditelja Kevina Smita ili kanadskog glumca i reditelja TV serija Nejtana Filiona, kao i konferencije posvećene serijama „Zvezdane staze“, „Okružen mrtvima“ (Walking Dead) ili „Doktor Hu“.

Šarliz Teron će se pojaviti na retrospektivi njenih uloga u akcionim filmovima, nazvanoj „Evolucija zloće“ u petak, a dan kasnije će Benisio del Toro i reditelj Skot Kuper govoriti o čudovištu kreiranom za njihov novi film „Rogovi“ („Antlers“). Ljubitelji crtaća će moći u subotu da pogledaju i tribinu sa piscem, producentom i rediteljem Dejvidom Silvermanom (rediteljem filma o Simpsonovima).

Sa jednog od ranijih okupljanja Foto: EPA-EFE/Zipi

Već juče održano je „Onlajn predavanje o grafičkim novelama“, danas su na redu konferencije „Superherojski fandom prilagođava se pandemiji“ i „Stripovi pod pritiskom: Kreativnost u doba korone“, a sutra „Mentalno zdravlje, popularna kultura i pandemija“.

Endrju Farago, kustos Muzeja umetničkih stripova, posetio je skoro sva „Comic-Con“ okupljanja u poslednje dve decenije.

– Ovaj put ćemo izbeći duge redove za prijavu ili jurnjavu za obrokom tokom pauze od 10 minuta – kazao je on „Njujork tajmsu“, ali je naveo i da će mu „nedostajati mali lični rituali, omiljena gluvarenja kod Konferencijskog centra i sav spektar mogućnosti druženja“.

Rob Salkovic, autor knjige „Comic-Con i pop kultura kao biznis“, dodaje da će mu nedostajati žamor u gužvi na javnim okupljanjima, ali da je veoma zadovoljan time što će konferencija ipak biti održana.

Organizatori Comic-Cona navode da će pojedine programe održati u realnom vremenu u nedelju, a da fanovi mogu onlajn, na stranici @Home Challenges, da se uključe u „izazove“ vezane za uličnu umetnost ili da učestvuju u maskenbalu.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar