Foto: Promo/MPU

Izložba "Modni crteži Aleksandra Joksimovića" biće otvorena u petak, 13. maja s početkom od 19 časova u Muzeju primenjene umetnosti, saopšteno je iz ove institucije.

Publika će na izložbi, koja će trajati do 4. juna, biti u prilici da otkrije jednu od najvećih strasti čuvenog modnog stvaraoca s naših prostora – Aleksandra Joksimovića.

Crtanje je za Joksimovića, velikana mode na prostoru bivše Jugoslavije, bila do samoga kraja, do prošlog marta, kada je preminuo u 87. godini, bila pasija.

Modni umetnik, rođen 1933. godine, voleo da crtajući razmišlja o novoj kolekciji. Takođe, običajavao je da najuspelije crteže izlaže na zidovima svog ateljea u zgradi Centrotekstila u kome je bio zaposlen (1964-1987), kao i da se sa njima fotografiše kada je davao intervjue. Izuzetni crteži, koji će se naći pred publikom, sačuvani su zahvaljujući Joksimovićevom bliskom saradniku Miloradu Mikiju Ignjiću (1942-2017). Pronađena su u njegovoj zaostavštini, i vraćena autoru koji je mislio da su netragom nestala.

Na izložbu je autorka Bojana Popović, muzejska savetnica MPU, odabrala i obradila sedamdesetak crteža, koje je Joksimović neposredno pred smrt poklonio Muzeju primenjene umetnosti. Crteži Joksimovića na najbolji način predstavljaju kao stvaraoca koji je, virtuozno vođenom linijom i delikatnim koloritom, vizuelizovao svoje kreatorske misaone procese dajući im jasnoću, nužnu za njihovu realizaciju, i poetičnost koja sublimira njegovu umetničku prirodu i budi želju za lepim.

Zahvaljujući autorskim osobenostima i visokim estetskim vrednostima svojih crteža, Joksimović je, kako podsećaju iz Muzeja primenjene umetnosti, i dobio posao u modnoj struci 1959. godine. Tokom šezdesetih kada je moda poprimila društveni značaj zbog snažnog emancipatorskog potencijala i otvorenosti ka drugačijem i novom, Joksimovićevi crteži, kao svojevrsne naznake „boljeg života“, bili su omiljeni. Publikovani u štampanim medijima, imali su više namena – da pruže opšte modne informacije, daju odgovore na pitanja čitateljki u vezi odevanja i da predstave poetizovanu suštinu autorove aktuelne kolekcije…

U okviru izložbe biće organizovana i stučna vođenja, a prvo je zakazano za subotu, 14. maj s početkom u 13 sati, kada će postavku prisutnima približiti autorka izložbe i modna kreatorka Ivanka Jevtović.

Bonus video: Modne ikone

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar