Branko Cvejić
Branko Cvejić, Grlom u jagode Foto: iz Programskog arhiva RTS

Branko Cvejić je tokom svoje karijere koja je trajala 60 godina, glumio u brojnim filmovima i TV serijama. Ostaće poznat po mnogim ulogama, a mi smo izdvojili nekoliko upečatljivih.

Bane Bumbar – “Grlom u jagode” i “Jagode u grlu”

Branko Cvejić je igrao u skoro 150 filmova i TV serija, ali jedan lik ga je definitivno obeležio za ceo život – Bane Bumbar u seriji “Grlom u jagode” Srđana Karanovića. Legendarna serija iz 1976, emitovana je prvi put na drugom programu Televizije Beograd od avgusta do oktobra te godine. “Grlom u jagode” sa Cvejićem, Diklićem, Manojlovićem i Berčekom, afirmisala je tada novu glumačku generaciju i nebrojeno je puta reprizirana. Već u prvoj epizodi kao glavni junak nameće se Branislav Živković, poznatiji kao Bane Bumbar.

Branko Cvejić
Branko Cvejić, Grlom u jagode Foto: iz Programskog arhiva RTS

Nadimak je dobio zato što je bio sklon debljanju… Uprkos obimnoj filmografiji, Branko Cvejić više nikad nije imao tako upečatljivu i maestralnu ulogu, Naravno, moramo pomenuti i nastavak serije kroz film “Jagode u grlu”, gde je takođe igrao glavnu ulogu, ostvarenje koje je pomalo depresivno prikazalo potonule životne nade i ambicije jedne generacije.

Kole – “Majstori, majstori”

Ko može da u filmu Gorana Markovića zaboravi genijalnog Branka Cvejića kao funkcionera Koleta, koji je zaljubljen u Tanju Bošković, ali gubi “trku” sa Radetom Markovićem? Nezaboravna epizoda u zadnjem delu filma, kada na kraju odlazi ljutito sa školske zabave.

Branko Cvejić
Branko Cvejić, Majstori, majstori Foto: Printscreen

Barmen – “Nešto između”

Popularni Cveja je sjajan i kao melanholični barmen u nostalgičnom beogradskom filmu “Nešto između” (režija Srđan Karanović), u scenama kada u njegovu kafanu dolaze Miki, Gaga i Amerikanka kojoj se obojica udvaraju.

Marija Vasilijevna – “Slučaj Harms”

Reditelj Slobodan Pešić Cvejića je video kao ženu… Uloga u kojoj glumi Mariju Vasiljevnu, na najbolji način je pokazala kakav je bio glumac, u društvu Frana Lasića kao Harmsa.

Kosta – “Balkan ekspres”

Uloga sitnog prevaranta, urnebesnog Koste, u društvu Bore Todorovića i Dragana Nikolića u “Balkan Ekspresu” Branka Baletića, takođe je jedna od Cvejićevih najboljih epizoda bez koje taj film ne bi bio to što jeste.

Branko Cvejić
Branko Cvejić, Balkan ekspres Foto: Printscreen

Lister – “Porodično blago”

Branko Cvejić bio je jedan od omiljenih glumaca scenariste Siniše Pavića igrajući u njegovim serijama: “Bolji život”, “Porodično blago”, “Bela lađa”, “Stižu dolari” i “Junaci našeg doba”. Mlađe generacije pamte ga najviše po ulozi muljatora novobogataša sa leptir mašnom, Janka Jankovića “Listera” u “Porodičnom blagu”. Poslednja serija u kojoj je igrao je baš kod Siniše Pavića, u “Junacima našeg doba” kao Arsenije Cicanović.

Branko Cvejić
Branko Cvejić, Porodično blago Foto: Printscreen

Bonus video: Branko Cvejić o majci Rajka Grlića i njenoj knjizi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar