Foto:Promo

Festival kineskog filma biće održan u Jugoslovenskoj kinoteci od 14. do 18. decembra i predstaviti, premijerno za beogradsku publiku, osam dugometražnih ostvarenja nove produkcije.

Za program koji Kinoteka organizuje u saradnji s Nacionalnim filmskim arhivom Kine i ambasadom NR Kine u Srbiji odabrani su igrani filmovi različitih žanrova, kao i jedan animirani i jedan dokumentarni film, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Na otvaranju, u sredu u 20 sati, biće prikazana dramska i muzička fantazija inspirisana drevnom legendom o bezvremenoj ljubavi „Bela zmija“, u režiji Sjena Fenga Džanga.

Pažnju privlače i krimi drama i triler „Na litici“ slavnog autora Džanga Jimoua („Heroj“, „Kuća letećih bodeža“…), kao i omnibus „Moj narod, moja zemlja“ u kojem sedmoro reditelja predstavlja hroniku tehnoloških i kulturnih dostignuća tokom sedam decenija od osnivanja Narodne republike Kine. Reditelj prvog segmenta i supervizor celog projekta je čuveni Čen Kajge („Zbogom, moja konkubino“).

U okviru ukupne kulturne saradnje Kine i Srbije film kao jedan od najatraktivnijih medija zauzima bitno mesto. U Kinoteci je u proteklih 20-ak godina održano nekoliko revija i festivala kineskog filma, kao i velika izložba o kineskoj kinematografiji, dok je 2016. godine u Kini priređena Nedelja srpskog filma. Saradnja će biti nastavljena prezentacijom klasika kineske kinematografije na sledećem Festivalu nitratnog filma, u junu 2023. u Kinoteci.

Bonus video: Monika Vili: Vole li Srbi austrijski film?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar