Foto:Promo

Eskluzivnim nastupom mladog ruskog pijaniste Sergeja Davidčenka sa Beogradskim kamernim orkestrom 4. februara biće obeležen 92. rođendan Velike dvorane Kolarčeve zadužbine, saopšteno je iz ove institucije.

Otvaranjem Velike dvorane 4. februara 1932. godine počela je sa radom zgrada Kolarčeve zadužbine na Studentskom trgu broj 5. Otvaranje je uveličano koncertom Beogradske filharmonije kojom je dirigovao Stevan Hristić.

Arhitekta Petar Bajalović je u izgradnji Velike dvorane primenio najsavremenija naučna znanja o akustici tog vremena, pa se Velika dvorana i danas smatra najreprezentativnijim koncertnim prostorom za predstavljanje umetničke muzike.

A 92. rođendan Velike dvorane 4. februara s početkom u 20 časova biće obeležen koncertom na kom će biti izveden Mocartov Divertimento za gudački kamerni orkestar u D-duru i Bartokove Rumunske igre. U centralnom delu koncerta biće izveden Šostakovičev Klavirski koncert br. 1 u c-molu, poznat po satiričnim i humorističkim elementima uključujući i elemente džeza koji je karakterističan za njegov opus.

Kolarčeva zadužbina Foto:Promo/Kolarac

Na ovom rođendanskom koncertu beogradska publika premijerno će moći da čuje prošlogodišnjeg laureata takmičenja „Čajkovski“ Sergeja Davidčenka, kao i virtuoza na trubi Aleksandra Solunca koji će nastupiti sa Kolarčevim rezidentnim orkestrom – Beogradskim kamernim orkestrom pod dirigentskom palicom maestra Aleksandra Kojića.

Mladi Davidčenko, čije nastupe gotovo svuda prate stajaće ovacije, svakom koncertu pristupa s ciljem da „ljudima donese radost i dešifruje kompozitorov kod“…

Sergej Davidčenko rođen je 2004. godine u Aleksandrijskoj, Stavropoljski kraj. Diplomirao je 2022. godine srednju specijalizovanu muzičku školu pri Rostovskom konzervatorijumu gde mu je mentor bio profesor Sergej Osipenko. Pod istim mentorstvom nastavlja studije na Rostovskom konzervatorijumu.

Pobednik je više međunarodnih takmičenja, a 2023. godine je osvojio prvu nagradu na 17. Međunarodnom takmičenju „Čajkovski“, kao i dve specijalne nagrade.

Bonus video: Najdžel Kenedi u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar