Foto: Beldocs promo

Zapažena ostvarenja sa poslednjeg izdanja festivala dokumentarnog filma "Beldocs", biće prikazana od 1. do 10. januara u okviru programa "Beldocs hitovi" u bioskopu Dvorane Kulturnog centra Beograda (DKC), a sav prihod od ulaznica biće doniran za lečenje dramaturga i reditelja Luke Kurjačkog.

Program otvara spektakularni brodvejski šou antologijskog rok muzičara Dejvida Birna „Američka utopija“ koji je zabeležen sa 20 kamera u režiji Spajka Lija. Ovaj najgledaniji film 14. Beldocs-a biće emitovan samo u subotu, 1. januara u 18 sati. Film pruža vrhunsku muziku i duplu dozu dobre energije, kao i odlične ideje za promene, a slavni britanski muzičar Birn je inače svestran umetnik, jer je režirao tu predstavu o kojoj je reč u filmu.

U nedelju, 2. januara u prisustvu autorke, konceptualne umetnice Marte Popivode, biće prikazan film „Pejzaži otpora“, najbolji film iz Srpskog takmičarskog programa. Publika će u ovom ostvarenju moći da šeta „mostom između jučerašnjih i današnjih borbi“ sa Sonjom koja je svoje vreme koristila mudro i hrabro u Aušvicu i kroz čitav svoj životni vek.

Foto: Beldocs promo

Sledeći dan rezervisan je za univerzalne priče o ljudima, porodici i ljubavi u dva filma – „Posedim i poćutim ni o čemu“ Nikole Stojanovića i „Dida“ Nikole Ilića i Korine Švingruber Ilić.

Prvi film, reditelja Stojanovića, predstavlja nežnu priču o čoveku Tomi od 80 godina, dok je „Dida“ iskren porodični prikaz koji meša komediju i tragediju u ličnom svedočenju autora, i osvojio je posebno priznanje žirija Beldocs-a.

Ostvarenje „Prokop“ mladog reditelja Danila Stanimirovića biće prikazan uz prisustvo autora, u utorak, 4. januara, a delo je ocenjeno kao „umetnička kontemplacija, vrhunske estetike, o „sramotnoj i finansijski skandaloznoj javnoj železnici“.

Film „Ptica (ili klovn Marti)“, takođe na programu 4. januara, predstaviće potragu za muzikom duše u crno-beloj verziji autora Olivera Ćirića, talentovanog 19-ogodišnjeg reditelja, čiji radovi prelaze sve kontinente.

Put stvaranja jednog umetničkog dela koji je vremenski zahtevan i katarzičan, oslikava delo „Sent Kler Cemin, Psiha“ Svetlane Cemin – na programu je u sredu, 5. januara.

Foto: Beldocs promo

Dokumentarne duboko lične intimne priče na repertoaru su sledećeg dana kao što je dokumentarac „Moj teča Tudor“ Olge Lukovnikove, dobitnik Zlatnog medveda za najbolji kratki film, a nagrađen je i Nagradom za najbolji kratki film Beldocsa.

Žiri Beldocsa ocenio je da „mnogi filmovi imaju za cilj da obrade bolne i važne teme, ali retko se sreću oni u kojima delikatnost izvođenja savršeno dopunjuje i pojačava složenost i hitnost teme“.

Film „Zemlja“ Marka Šipke čuva sećanje na izgubljeno vreme i podsetnik je na besmisao rata.

Drama „Ova kiša će zauvek padati“ Aline Gorlove, dobitnik nagrade za najbolji film Međunarodnog takmičarskog programa 14. Beldocsa, biće ponovo na programu u petak, 7. januara, na Božić.

Kako ocenjuju stručnjaci, film je „lična, ali i univerzalna priča o ratu i raseljavanju, koja se lako može čitati kao istorija ljudskog roda sažeta u životu jedne osobe“.

Vikend u subotu, 8. i 9. januara biće u znaku živopisnih likova u filmovima „Koreni“ Tee Lukač (nagrada za najbolju kameru 14. Beldocsa) i „Telenovela sivo u koloru“ Filipa Martinovića (nagrada za najbolju montažu 14. Beldocsa) uz prisustvo autora filmova.

Foto: Beldocs promo

Program „Beldocs hitovi“ u bioskopu DKC biće završen uzbudljivim, napetim dokumentarcem „Krtica“ u ponedeljak, 10. januara. U stilu „verovali ili ne“, film Madsa Brugera otkriva tajne ugovore Severne Koreje o prodaji oružja.

Bonus video: Otvaranje Beldoks festivala

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar