Foto: Promo

U beogradskoj Galeriji Novembar otvorena je tradicionalna prednovogodišnja grupna izložba pod nazivom “Highlights”, na kojoj su izloženi odabrani radovi umetnica i umetnika čija dela su ranije predstavljana publici tokom dosadašnjeg rada galerije.

Posetioci imaju priliku da vide radove Darje Bajagić, Nine Ivanović, Milije Čpajka, Dunje Đolović, Olivere Parlić, Nebojše Yamasaki Vukelića, Marije Avramović, Marine Milanović i Alme Gačanin.

Foto: Promo

„Ideja je da prikažemo u punom sjaju ono što je naš programski cilj i ideja i vizija osnivača galerije. Prisutne su i mlađe i starije generacije umetnika, ponešto što je više konceptualni rad i nešto što su više slike i skulpture,“ objašnjava kustoskinja Galerije Novembar, Ana Simona Zelenović.

Zelenović napominje da, iako se na izložbi može videti mnoštvo različitih stilova i medija, Galerija Novembar pronalazi logički način da na ovoj i sličnim grupnim izložbama spoji različite estetike i poetike umetnika, u skladu sa kriterijumima koje zastupa. Tako nastaje “amalgam umetničkih dela” koji svedoči o radu galerije, njenih izlagača i vrednostima kulturne scene koju se svojim delovanjem trudi da obogati:

Foto: Promo

„Mislim da obogaćujemo scenu tako što kombinujemo stvari koje možda nisu očekivane da se kombinuju u jednoj galeriji – obično galerije imaju fokus samo na jednu perspektivu na sceni, a mi se trudimo da ih obuhvatimo više. Takođe, galerija doprinosi stalnom saradnjom sa novim mladim umetnicima, ali i sa onima koje redovno predstavljamo. Mislimo da je to ono što galerijski posao i treba da bude, da zastupa određeni broj umetnika i da stoji iza onoga što je njihov proces rada, njihovo sazrevanje.“

Foto: Promo

Grupna izložba “Highlights” u Galeriji Novembar otvorena je do 5. januara naredne godine, na adresi Kursulina 22.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar