Svetozar Cvetković Foto: Slobodan Jotić

Somborski filmski festival, četvrti po redu, otvoren je sinoć svečanom ceremonijom, projekcijom filmova i dodelom nagrade za doprinos kinematografiji u Atrijumu Gradske kuće, saopštili su organizatori. 

Čast da otvori Somborski filmski festival pripala je glumcu Svetozaru Cvetkoviću, koji je ovogodišnji laureat nagrade „Specijalni Ernest„.

Nakon što mu je uručeno ovo priznanje za dosadašnji i budući doprinos filmu iz ruku gradonačelnika Sombora Antonija Ratkovića dramski umetnik je poručio:

– Bio sam u priličnom šoku kada su mi javili da sam dobitnik nagrade. Najlepše u ovom poslu je kada vam dođu vesti kojima se uopšte niste nadali i čini vam se da zapravo ne poznajete te ljude koji su se odlučili da vam daju takvu nagradu. I to onda tako godi sujeti! 

Svetozar Cvetković Foto: Slobodan Jotić

Posle dodeljivanja nagrade 4. festival je zvanično počeo projekcijom filma „Strahinja Banović“ Stefana Arsenijevića, koji je i u zvaničnoj takmičarskoj selekciji, uz još četiri ostvarenja.  

Festival ima dva takmičarska programa – Glavni i selekciju Mladih autora, u izboru selektora Dejana Dabića. U glavnom programu biće dodeljene tri nagrade: za najbolji film, najbolju mušku i žensku ulogu, a u selekciji Mladih autora priznanje za najbolje ostvarenje.  

Foto: Slobodan Jotić

Tokom prvog festivalskog dana prikazani su filmovi „Pucnji u Marseju“, „Prolećna Pesma“ i „Panorama kratkih austrijskih filmova“, a specijalni gost festivala bio je direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks, dok je direktorka ove manifestacije Vesna Šašić poručila da se veoma raduje što u okviru selekcije „Kad bi Sombor bio Holivud“ prikazuju filmove koji su vezani za Sombor, zbog čega su kako taj grad, takio i ova smotra specifični.

Foto: Slobodan Jotić

Otvorena je i izložba „Vek i po srpske glume“ u saradnji sa u saradnji sa Fakultetom dramskih umetnosti iz Beograda. Postavka kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole, koji je obeležen upornošću, nemirenjem sa neuspesima, neprestanom obnavljanju i težnjom da se stvori kontinuitet i uspostavi jaka tradicija u ovoj oblasti školovanja koja predstavlja vitalan i plodan segment srpske kulture i umetnosti.

Somborski filmski festival će trajati do 15. jula, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Bonus video: Miloš Đukelić o Kanskom festivalu

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar