Dodela nagrade " Pavle Vasić " Foto:Promo

Laureat nagrade "Pavle Vasić" za 2021. godinu je Bojanu Popović za knjigu "Srpska srednjevekovna vladarska i vlasteoska odeća", saopštilo je Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije.

ULUPUDS svake godine dodeljuje nagradu „Pavle Vasić“ za tekstove iz oblasti primenjene umetnosti i dizajna objavljene u svim vrstama stručnih publikacija (monografije, knjige, zbornici), teoretski i kritički rad o primenjenoj umetnosti objavljen u medijima, kao i za autorske izložbe uz odgovarajući stručan tekst.

Konkurs je bio otvoren od 15. januara do 01. februara, a na osnovu konkursnog materijala, od 14 prijavljenih žiri u sastavu Bojana Popović, predsednica, Mirjana Gligorijević Maksimović i Milan Popadić jednoglasno je doneo odluku da priznanje „Pavle Vasić“ za 2021. godinu dodeli Bojanu Popoviću za knjigu „Srpska srednjevekovna vladarska i vlasteoska odeća“ (izdavač – Muzej Srpske pravoslavne crkve).

Bojan Milanov Popović diplomirao je 1992. godine na odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, a magistrirao na istom odeljenju na temi “Kostim i insignije srpske vlastele u srednjem veku“ kod profesora Branislava Todića.

Doktorirao 2016. godine na odseku za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta, na katedri za srednji vek s temom “Crkva Svetog Nikole u Velikoj Hoči“ kod profesora Dragana Vojvodića.

Iza Popovića je mnoštvo naučnih radova i izložbi, a radio je kao predavač, docent i kustos Galerije fresaka, da bi 2005. postao upravnik ove institucije.

Nagrada će biti dodeljena u ponedeljak, 14. marta u 13 sati u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti, saopšeno je iz ULUPUDS-a.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar