Zorica Dimitrijević (desno), Foto: Promo/Bitef

Nagrada “Niko Garone”, namenjena novinarima, redakcijama i medijskim kućama kao priznanje za naročito posvećen, stručan i kontinuiran rad u kulturi, dodeljena je za 2020. godinu Zorici Dimitrijević, novinarki portala za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org.

“Zorica je neustrašiva i nezaustavljiva kao novinar. Uvek tačna kada su konferencije za medije u pitanju, uvek pažljivi slušalac onog što se govori, sa blokčetom na kolenu, vredno zapisuje ono što smatra važnim, a zatim ima i more dodatnih pitanja za aktere konferencija“, istaknuto je u obrazloženju stručne komisije, koje je, u ime dosadašnjih laureata, sastavila Miška Knežević.

„Ona ume da postavi zgodna i nezgodna pitanja ali sa toliko šarma i njenim dečjim glasićem tako da joj niko nije nikada uskratio odgovor. Pritom zbog svoje ljubopitljivosti, znatiželje ali i lične odgovornosti prema onima do kojih će njeni izveštaji stići, pomogne i svim kolegama da još nešto saznaju“, navodi se u obrazloženju.

„Zorica Dimitrijević je novinarski dragulj. Nikad greške nema u njenim dopisima. Sve je jasno i lako čitljivo“, dodaje se u obrazloženju i ističe da je „Zorica izuzetan kolega, dragi drug i prijatelj, uvek nasmejana i raspoložena za sve priče i nadasve iskrena i odana svom poslu”.

Prema pisanju portala SEEcult.org, nagradu “Niko Garone” ustanovilo je pozorište PATOS u Smederevu na međunarodnom multimedijalnom festivalu Patosoffiranje 2014. godine.

Dimitrijević je godinama radila u Novinskoj agenciji Tanjug, prateći pre svega pozorište i film, a od 2016. godine novinarka je portala SEEcult.org.

Dobitnica je i Plakete Jugoslovenske kinoteke, a izuzetno je doprinela i priznanjima koja je portal SEEcult.org dobio proteklih godina od niza pozorišnih i filmskih festivala.

Dosadašnji dobitnici nagrade “Niko Garone” su redakcija Kulturnog dnevnika RTS, Portal za kulturu Jugoistočne Evrope SEEcult.org, novinari smederevskih medija Snežana Glišić i Dragan Pavlović, Kulturni dodatak lista Politika, teatrološkinja i pozorišna kritičarka dnevnog lista Politika Ana Tasić, novinarka nedeljnika Vreme Sonja Ćirić i novinarka i urednica Drugog programa Radio Beograda Miška Knežević.

Svi prethodni laureati predlažu novog dobitnika nagrade “Niko Garone”, a potom glasanjem odlučuju ko će dobiti to priznanje kojim osnivači ukazuju da mediji nisu samo izvestioci o kulturi, već su i njen važan deo. (kraj) def

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar