Foto: Nebojša Babić

Opera slavnog italijanskog kompozitora Đuzepea Verdija „Simon Bokanegra“, koja ima posebno mesto u njegovom velikom i bogatom stvaralačkom opusu, premijerno izvedena u četvrtak, 16. maja od 19 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ovo Verdijevo delo koje karakterišu nadahnuta melodioznost i istančani osećaj za scensku dramatiku, biće izvedeno po dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, u režiji Marija Pavla del Monaka.

Кuriozitet je da će to biti prvi put u 104. godine postojanja Opere Narodnog pozorišta da se ovaj naslov, prvi iz Verdijevog poznog stvaralačkog perioda, nađe na njenom repertoaru.

Foto: Nebojša Babić

Gledano s ove vremenske distance, čini se da „Simon Bokanegra“ predstavlja svojevrsnu prekretnicu u Verdijevom stvaralaštvu, kao i da svojom muzičkom ponudom donosi neke novine koje će se kasnije u većoj meri odraziti u delima kao što su „Bal pod maskama“, „Moć sudbine“ i „Don Кarlos“. Prva verzija opere, nastala 1857. godine, prošla je skoro nezapaženo na premijeri u Teatru „La Feniče” u Veneciji. U međuvremenu, više od dve decenije kasnije, Verdi je odlučio da uzme u ruke prašnjavu literaturu i preradi je, uz pomoć svog velikog prijatelja i vernog saradnika Ariga Boita. Tom prilikom, došlo je i do značajnih izmena – preuređen je redosled svih scena, napisan Prolog i dodata slavna scena „U sali Velikog veća“ kojom se završava prvi čin. Ova verzija premijerno je izvedena s velikim uspehom, 1881. godine u milanskoj Skali.

Na premijernom izvođenju naslovnu ulogu pevaće Dragutin Matić, a u podeli su i Ivan Tomašev, Sonja Šarić, Dejan Maksimović, Stefan Pavlović, Aleksandar Pantelić, Svetlana Lovčević i Slobodan Živković.

Na prvoj reprizi, 19. maja, nastupiće Vuk Zekić, Dragoljub Bajić, Evgenija Jeremić, Stevan Кaranac, Milan Obradović, Miloš Gašić,  Tatjana Mitić i Marko Кostić.

Foto: Nebojša Babić

U predstavi učestvuju Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Кoncertmajstori su Edit Makedonska/ Vesna Janssens, šef Hora je Đorđe Stanković, a u umetničkom timu su i Jasna Saramandić (scenograf), Višnja Žilić (kostimograf) i Volfgang Fon Cubek (dizajner svetla).

Opera „Simon Bokanegra“ realizuje se u programskoj saradnji sa Slovenskim narodnim gledališčem (SNG) iz Maribora.

Bonus video: Mario Pavle del Monako i Dragutin Matić: „Simon Bokanegra“ prvi put u Narodnom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar