Foto:Screenshot/Youtube/Novi Sad 2021

Pijanistkinja Nada Kolundžija jedna je od dvanaestoro dobitnika "Global Music Award" (Globalna muzička nagrada), velike međunarodne nagrade koja se dodeljuje nezavisnim, talentovanim i inovativnim muzičkim umetnicimna raznih muzičkih žanrova.

Ovo priznanje, uvaženo u svetskim okvirima, važi kao posebna preporuka i „pečat izvrsnosti“ za sve njegove dobitnike, a dodeljuje se u kategorijama zlatne, srebrne i bronzane medalje.

U aktuelnom trenutku, organizatori posebno apostrofiraju potrebu da se među ljudima i narodima šire ljbav i razmevanje, pogotovo kada je reč o raznim kulturama i tradicijama.

Nada Kolundžija je ovo priznanje dobila za svoj trostruki CD album „Uzdah – izdah/Breathing in – Breathing Out, mala antologija muzike za klavir 1914-2014“, koji je 2017. godine objavila domaća kuća „Vertical Jazz“.

Nagrađeno izdanje sadrži oko 180 minuta muzike dvadesetčetvoro autora poreklom iz Srbije (M. Raičković, D. Bogdanović, I. Stefanović, L.M. Lazarov-Pashu, M. Savić, K. Miljković, V. Kulenović i J. Veličković) i sveta (Dž. Kejdž, J. Kirijakides, A. Pert, G. Gurdžijev, T. DeHartman, G. Braun, L. Andrisen, V. Daksvort, E. Sati, S. Pender, T. Tvajning, A. Batagov, M. Monk, L. Perin, J. TerVeldhajs i K. Nenkerou).

Posebno značajan deo ovog izdanja je, kako ističe muzikolog Zorica Premate, prateća publikacija, na srpskom i engleskom, od preko 200 strana u kojoj je biografija pijanistkinje Nade Kolundžije i svih kompozitora (uz stilsku obradu urednika izdanja, muzikološkinje Ivane Miladinović-Price).

U toj publikaciji svi (živi) kompozitori daju jedinstvene odgovore na četiri pitanja: kako je izgledao vaš rad na kompoziciji koja je ušla u ovu antologiju, gde je muzika za klavir u vašem ukupnom stvaralaštvu i kakav je uopšte vaš odnos prema klaviru, kako biste opisali svoj kompozicioni postupak i šta smatrate najzanimljivijom karakteristikom savremene muzike?

„Tako se lična, istančana, istraživačka i provokativna poetika Nade Kolundžije pojasnila i upotpunila i poetičkim stavovima samih kompozitora kao jedan od naših, pa i svetskih, upadljivo nezavisnih, jedinstvenih i tanano osmišljenih stilskih pristupa muzici, njenom razmevanju i intepretaciji“, istakla je Premate.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram