Izložba "Drumovanje" Slađane Milojević Foto: Galerija Singidunum

Izložba slika “Drumovanje” Slađane Milojević biće otvorena u četvrtak, 4. aprila u 19 časova, u galeriji "Singidunum" u Beogradu, najavili su iz ULUPUDS-a.

“Svako od nas se tokom različitih životnih perioda i profesionalnih karijera više puta nalazio na raskršću. Na raskršću želja i mogućnosti, realnog i nerealnog, ispravnog i poželjnog… Slađana Milojević pripada grupi savremenih autora i iz godine u godinu rapidno napreduje u sferi svog primarnog interesovanja iz oblasti tekstila i reciklaže, dok svakom samostalnom izložbom i učešćem na kolektivnim postavkama podiže letvicu u svom izrazu. Bilo da se radi o utilitarnim kreacijama, modnim detaljima, tapiserijama, prostornim i zidnim instalacijama, dolaze do izražaja njena savršena tehnička izvedba, znalačka upotreba materijala, vešta kombinacija boja i tekstura”, piše istoričarka umetnosti Maja Škaljac Stanošević i dodaje:

Izložba „Drumovanje“ Slađane Milojević Foto: Galerija Singidunum

“Na projektu nazvanom ‘Drumovanje’ umetnica je dugo i predano radila sa namerom da svoje ideje i misli prenese na flispapir i reciklirani papir koristeći isti postupak kojim oslikava svilu tehnikom batika. Da bi krajnji rezultat bio na vrhunskom nivou, potrebno je dosta truda, veštine i marljivog rada, jer je papir-batik tehnika vrlo zahtevna i nepredvidiva. Nanošenje tečnog vrućeg voska tjantingom i četkom na flispapir doprinelo je da se tretiranje površine usmeri u pravcu neočekivanih spojeva i volumena.”

Postavku čine tri uzbudljiva i originalna segmenta kao posebne vizuelne kreacije koje se međusobno prepliću tvoreći harmoničnu i impresivnu celinu.

“U svaki segment Slađana je ugradila svoj prepoznatljiv senzibilitet, autorski rukopis i stil izražavanja. Vizuelni harmonizovani odnos i efekat izloženih eksponata, maštovito i znalački komponovanih boja, materijala i formi, odraz su unutrašnjeg impulsa i kreativnog zanosa autorke. Eksperimentalnom metodologijom Slađana je pulsiranje života, svoja raskršća i drumovanja predstavila autentičnim sofisticiranim rešenjima i sentimentalnim pristupom”, zaključila je Maja Škaljac-Stanošević.

Izložba „Drumovanje“ Slađane Milojević Foto: Galerija Singidunum

Slađana Milojević je rođena 1964. u Beogradu. Po završetku škole za Industrijsko oblikovanje upisala je Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu na katedri tekstil u klasi profesora Branislava Subotića. Diplomirala iz glavnog predmeta Oblikovanje unikatnog i industrijskog tekstila i stekla stručni naziv diplomirani slikar tekstila.Član je ULUPUDS‐a ‐ sekcija TISO. Učestvovala je na više od 200 grupnih izložbi i tri samostalne izlože. Bavi se tapiserijom I slikanom svilom.

Izložba je otvorena do 13,. aprila 2024. godine.

Bonus video: Spoj tradicije i modernog: Izložba pirotskih ćilima u beogradskim Silosima 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar