Foto: Pozorište Teatrijum

Ove nedelje u Kapetan-Mišinom zdanju publika će biti u prilici da pogleda predstave u izvođenju Pan Teatra, komad “Na Drini ćuprija" Tihomira Stanića, kao i Andrićevo "Zlostavljanje", takođe i “Lina, od kamena tvrđa" za koju je Vesna Stanković dobila nagradu, poslednje izvođenje predstave "Halflajf" u ovoj sezoni, kao i komad “Veliki inkvizitor" po F. M. Dostojevskom.

Večeras na repertoaru je “On, ona i korona” koja na duhovit način priča o mladom paru koji odlučuje da započne zajednički život tačno pred dolazak korone na Balkan. Dolaskom karantina započinje najteži test današnjih veza. U predstavi igraju Bojana Đurašković i Marko Milošević, koji potpisuju i tekst i režiju.

Narednog dana biće odigran komad “Zlostavljanje“ Ive Andrića koji postavlja pitanje šta se dešava kada zažmurimo na psihičko zlostavljanje i tako sami sebe zavaramo, kao i gde to vodi i kakve su posledice. Predstava je dramsko tumačenje istoimene Andrićeve pripovetke. Radnja se dešava u periodu između dva svetska rata. Glavni lik u priči, Anica se suočava sa psihičkim zlostavljanjem u braku. U borbi sa samom sobom ali i sa normama društva koje osuđuje njenu odluku da napusti muža Anica ostaje dosledna sebi bez obzira na posledice. Komad je rađen u produkciji Pozorišta Teatrijum, a režiju potpisuje Tihomir Stanić. Glumi Milica Janković.

Foto: Pozorište Teatrijum

Monodrama „Na Drini ćuprija“ u izvođenju Tihomira Stanića biće odigrana 17. avgusta, a u petak 18. „Lina, od kamena trvđa“ u režiji Ivane Bogićević Leko, a u kojoj glumi Vesna Stanković.

Kroz ovu monodramu, gledalac prati Linu kako se iz mlade i pune života i radosti devojke, transformiše najpre u zrelu mladu ženu, pa u ženu skrhanu životnim tragedijama, do snažne, sasvim zrele ličnosti koju patnje nisu lomile, već ojačale i donele stabilnost, snagu i veliku životnu mudrost. Poslednji put ove sezone u 19. avgusta igraće se predstava „Halflajf“ čija je premijera bili u julu.

Foto: Pozorište Teatrijum

„Halflajf“ tekst Filipa Vujoševića u adaptaciji Andree Poljak i režiji Nikole Kljajića je predstava koja se bavi ljudima u već dovoljno zrelim godinama za stvaranje sopstvene budućnosti, a koji su u sklopu sopstvene dokolice zarobljeni u virtuelnom svetu video igre Kaunter Strajk takmičarskog karaktera. Upravo je ta video igra i njen uticaj na mentalna stanja njenih konzumenata ono čime autorski tim ove predstave odlučuje da se bavi na prvom mestu. Poslednji dan ove nedelje rezervisan je za komad „Veliki inkvizitor“, F. M. Dostojevskog, u dramatizaciji Avrama Cvetkovića i režiji Borjanke Ljumović. Igraju Ivan – Avram Cvetković, Aljoša/Đavo – Luka Potparić.

Predstava je nastala kao završni rad na master studijama glume na Fakultetu umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, a za dramski predložak uzeti su delovi romana „Braća Karamazovi“ F. M. Dostojevskog. Posle devet godina neviđanja i dva meseca zajedničkog života, dva rođena brata prvi put zaista razgovaraju i upoznaju jedan drugog. Starijeg brata Ivana razdire pitanje između teodicije i teizma. Ivan želi priklonjenje mlađeg brata, iskušenika Aljoše, jer ne može više da izdrži taj pritisak u srcu i umu. Aljoša ostaje pri čvrstoj veri i razdor se širi u Ivanu. Pratimo Ivanovu sudbinu i njegov put ka razrešenju svih pitanja koja ga muče i bolesti, koja je nastala usled tih pitanja.

Bonus video: Ksenija Martinović o predstavi o Tesli

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar