Foto: Privatna arhiva

Na jučerašnjoj aukciji slika iz depoa "Cvijete Zuzorić" koju je organizovalo Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) u cilju saniranje Paviljona, prikupljeno je oko 500.000 dinara.

– Skoro sve slike koje su ponuđene na aukciji su i otišle, udomljeno je oko 60 radova, a prikupljeno je oko 500.000 dinara. Sav novac ide za sanaciju Paviljona – kaže Tijana Cvetković, iz Suda časti ULUS-a.

Ona dodaje da je sve sprovedeno profesionalno.

– Ovo je prva aukcija, biće ih još, na različite teme.

Foto: Privatna arhiva

Aukcijska izložba neželjenih radova “Iz Cvijetinih skrivenih odaja”, otvorena 11. aprila, organizovana je u okviru akcije sređivanja Paviljona “Cvijeta Zuzorić”, koji još čeka da nadležni započnu obećanu kompletnu rekonstrukciju tog ULUS-ovog radnog i izložbenog prostora na Kalemegdanu.

Osim uvida u dela koja su posle više decenija izašla na svetlost dana, posetioci su imali priliku i da povoljno dođu u posed nekog od njih i time ujedno pomognu neophodno saniranje “Cvijete”.

Reč je o neklasifikovanim radovima koji su tokom prethodnih sedam decenija iz različitih razloga i namera skladištena u podrumskim prostorijama “Cvijete”.

ULUS je u avgustu 2020. godine usvojilo Pravilnik o napuštenim delima, nakon čega je putem svih kanala komunikacije upućen poziv umetnicima i njihovim naslednicima da preuzmu ostavljene radove.

Foto: Privatna arhiva

Veliki broj njih je kroz te akcije i preuzet, ali je preostalo više od 300 neklasifikovanih dela koji nisu deo značajnih ULUS-ovih kolekcija (kao što je npr. Fond mladih ili Ratni atelje). Da bi se sprečilo njihovo dalje degradiranje u veoma lošim uslovima i omogućilo saniranje prostora ULUS-a, odlučeno je da se jedan deo opredeli za udomljavanje putem aukcijske prodaje.

Bonus video: Mrđan Bajić na otvaranju svoje izložbe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar