Breda Kalef Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Кoncert sefardskih pesama Španije i Portugalije ADIO QUERIDA biće održan u četvrtak, 30. marta u 17 časova, u Foajeu druge galerije u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Događaj je posvećen posvećen Bredi Кalef, prvakinji Opere nacionalnog teatra, koja je preminula u 13. februara 2023. u 93. godini u Beogradu. Ostvarila je više od 50 uloga mecosopranskog faha. Tokom blistave karijere odigrala je 61 premijernu ulogu, kao i 710 predstava u Beogradu i 242 na gostovanju. Njene kreacije su sačuvane na pločama, komakt diskovima i video snimcima koncertnih nastupa i predstava.

Foto: Adio Querida

Na programu će biti kompozicije Manuela de Falje, Fernanda Obradorsa, Džeronima Gimeneza i Franciska Morena Toroba, kao i sefardske pesme.

Solisti su Tereza Albero, sopran (Španija), Nikola David, tenor, kantor (Srbija, Nemačka) i Maja Grujić, klavir.

Teraza Albero dobitnica je nagrade Premio Internacional Palau de la Música de Valencia. Poznata je ličnost na operskoj lirskoj sceni. Trenutno je na doktorskim studijama a ima stručnu diplomu pijaniste. Dirigovala je različitim horovima, a u nekoliko projekata pevala je solo sa orkestrima poput Orquesta del Palau de les Arts, Orquesta de Cámara de Valencia i Orquesta de la Región de Murcia. Govori italijanski, engleski, nemački, španski, katalonski, francuski i ruski jezik.

Nikola David rodom je iz Bele Crkve. Na Akademiji umetnosti u Novom Sadu diplomirao je na odseku opšte muzičke pedagogije i odseku solo pevanja u klasi prof. Biserke Cvejić. Trenutno je glavni kantor liberalne jevrejske zajednice „Beth Schalom” u Minhenu i Štutgartu. Na sceni Opere Narodnog pozorišta u Beogradu debitovao je u sezoni 1997/98. Кoncertira širom Evrope, a radi i kao docent na predmetu Tehnika glasa i razvoj ličnosti na Visokoj školi u Eslingenu.

Pipjanista Maja Grujić diplomirala je klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Zorice Dimitrijević Stošić, gde je završila i specijalističke studije iz kamerne muzike u klasi prof. Olivere Đurđević. U svojstvu studenta demonstratora učestvuje kao klavirski saradnik u klasi solo pevanja prof. Biserke Cvejić. Sada je samostalni stručni saradnik u klasi prof. dr Milice Stojadinović.

Bonus video: Tamara Rađenović – Opera u 21. veku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar