Foto: Promo/Muzej u Smederevu

Izložba „Rukopisna srednjovekovna baština Brankovića“ biće otvorena sutra u 19 časova u Muzeju u Smederevu.

Autorke izložbe su Tatjana Gačpar, muzejska savetnica i direktorka Muzeja u Smederevu, Marina Lazović, direktorka Narodne biblioteke Smederevo i dr Snežana Cvetković, muzejska savetnica smederevskog muzeja.

Smederevska tvrđava Foto: Shutterstock

Izložba “Rukopisna srednjovekovna baština Brankovića” premijerno je predstavljena na Filološkom fakultetu u Banja Luci u aprilu prošle godine. Postavku čine izdvojeni najznačajniji rukopisi dinastije Branković, koji će biti predstavljeni na dizajniranim printovima. Pored njih izlažu se replike Esfigmenske povelje Zdenke Živković i replike rukopisa koje je izradila Ljupka Vasiljev, kao i grafika sa predstavama sremskih svetih Brankovića iz 18. veka.

U izložbenom prostoru će dominirati print sa predstavom freske Prenos moštiju Svetog Luke u Smederevo iz Sabornog hrama Svetog Georgija u Smederevu, rad Andreja Bicenka iz 1935. Takođe, i svedočanstvo najvažnijeg duhovnog događaja u istoriji Smedereva, u čiju je čast, a povodom obeležavanja njegove 570- godišnjice, priređena navedena izložba, kojom će biti najavljena predavanja i gostovanja eminentnih stručnjaka na ovu temu.

Izložba će biti otvorena do 1. marta 2023. godine, a ulaz je slobodan.

Bonus video: Ko je oskrnavio Miroslavljevo jevanđelje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar