Centar Pompidu Foto: Ania Freindorf / Zuma Press / Profimedia

Centar Pompidu, jedan od najvažnijih muzeja moderne umetnosti u svetu, biće zatvoren od 2023. do 2027. godine zbog velikih radova na obnovi, izjavila je francuska ministarka kulture Rozlin Bašlo (Roselyne Bachelot).

„Bile su dve opcije. Jedna je bila da muzej ostane otvoren dok traju radovi, a druga da bude potpuno zatvoren. Ja sam izabrala drugu opciju jer će tako radovi kraće trajati i biće malo jeftinije“, rekla je ministarka u izjavi za list Figaro.

Centar Pompidu Foto: CELINE BONNARDE / Bestimage / Profimedia

Centar Pompidou, nacionalni muzej moderne umetnosti, otvoren 1977. godine u Parizu, biće otvoren 2027. godine za svoju 50. godišnjicu, posle modernizacije i potpunog uklanjanja azbesta.

Radovi će početi krajem 2023. i biće završeni krajem 2026. godine, saopštila je uprava muzeja u kojem radi oko 1.000 ljudi.

Radovi su neophodni zbog korozije i starenja ogromnog zdanja, u kojem se nalaze velike kolekcije moderne i savremene umetnosti, ogromni izložbeni prostori i velika biblioteka.

Ta ustanova među Francuzima poznata i kao „Centar Bobur“ nazvana je po predsedniku Francuske Žoržu Pompiduu (Georges Pompiduu), koji je vladao od 1969. do 1974. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar