Mural Velimira Bate Živojinovića ukrasava jednu od beogradskih fasada
Velimir Bata Živojinović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Slikanje murala s likovima velikih ljudi koji su obeležili naše vreme, koje smo voleli da slušamo, gledamo i čitamo, postalo je neizbežni deo urbane kulture. U ovom tekstu skrećemo pažnju na murale poznatih glumaca koji krase zgrade u Beogradu.

Za neke su murali umetnička dela koja ulepšavaju grad, drugi ih, iz raznih razloga, uništavaju. Nedavno uništavanje murala sa likom Nebojše Glogovca u Užicu uzburkalo je našu, inače, uzburkanu javnost. Članovi nezavisne pozorišne produkcije “Grupa Grupa” iz Kraljeva odlučili da na to odgovore na najbolji način pa su naslikali mural sa Glogovčevim likom na zgradi u dvorištu u kome igraju predstave.

Mural sa likom Nebojše Glogovca u Kraljevu, Foto: Facebook/Anfiteatar/@Anfiteatar

Petar Banićević

Mural sa likom barda srpskog glumišta Petra Banićevića (1930-2006) od prošle godine krasi zgradu u Ulici kralja Petra. Mural je delo članova Grupe JNA i Grobarskog treš romantizma (GTR), koji su ga nazvali „Partizanovim Hamletom“.

Mural Petar Banićević na jednoj od beogradskih fasada
Petar Banićević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Bata Živojinović

Pored Beogradskog dramskog pozorišta svoj mural je dobio velikan jugoslovenskog i srpskog filma Velimir Bata Živojinović (1933- 2016). Milan Milosavljević, poznatiji kao Deroks, naslikao je Živojinovića 2017. pored teatra u kome je igrao na početku svoje karijere pre nego što se potpuno posvetio filmu i televiziji. U blizini se nalazi i ulica koja nosi njegovo ime.

Bata Živojinović, mural na zidu kod Beogrdskog dramskog pozorišta, Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Milena i Gaga

Zahvaljujući istom umetniku svoj mural prošle godine je dobila i glumica Milena Dravić (1940-2018). Milosavljević je naslikao Milenu pored njenog voljenog Dragana Nikolića (1943-2016) u Nevesinjskoj ulici na Vračaru, u blizini stana u kojem su živeli.

Dragan Nikolic i Milena Dravic dekorisu jednu od beogradskih fasada
Dragan Nikolić i Milena Dravić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zoran i Bora

Bardovi srpskog glumišta Zoran Radmilović (1933-1985) i Bora Todorović (1929-2014) imaju po dva murala u Beogradu. Jedan pored drugog „posmatraju“ svoj Atelje 212, a likove dvojice velikih glumaca ovekovečili su i Grupa JNA i GTR.

Mural Zoran Radmilovic na jednoj od beogradskih fasada
Zoran Radmilović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Žika Todorović 

U Krunskoj ulici na Vračaru nalazi se mural glumca i muzičara, sina Bore Todorovića, Srđana Žike Todorovića.

Srdjan Zika Todorovic posmatra prolaznike sa jedne od beogradskih fasada
Srđan Žika Todorović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Hoću da grobari znaju da je iz beogradskog kruga umetnosti, Partizan uz Duška Radovića imao u Aligrudiću najstrastvenijeg navijača”, poruka je koja se nalazi na muralu sa likom glumca Slobodana Aligrudića (1934-1985) u Ulici Strahinjića Bana na Dorćolu.

Mural Slobodan Aligrudić na jednoj od beogradskih fasada
Slobodan Aligrudić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Mija i Tanja

Velikog Miju Aleksića (1923-1995) članovi GTR i JNA naslikali su na fasadi u Gospodar Jovanovoj ulici na Dorćolu, a glumica Tanja Bošković na uglu Kapetan Mišine i Gospodar Jovanove poziva: „Igrajmo najlepšu igru“.

Mural Tanja Bošković na jednoj od beogradskih fasada
Tanja Bošković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Bogdan Diklić

Neki od ovih murala u početkom 2018. prefarbani crnom bojom, ali su ih autori brzo obnovili.

„Pored glume, dve velike strasti su mi bubnjevi i KK Partizan“ reči su glumca Bogdana Diklića, koji „pozdravlja“ prolaznike na uglu Kneginje Ljubice i Simine ( Dorćol).

Mural Bogdan Diklic na jednoj od beogradskih fasada
Bogdan Diklić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Bata Stojković

Na zidu Kulturnog centra „Grad“ (Braće Krsmanović 4) opstaje, ali je dosta oštećen, mural još jednog velikana srpskog glumišta Bate Stojkovića.

Bata Stojković, Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Lane, Gagi…

Arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, naslikao je svoje heroje Laneta Gutovića, glumce u seriji “Državni posao” Nikolu Škorića, Dejana Ćirjakovića i Dimitrija Banjca, kao i Dragana Jovanovića i Sandru Silađev i svi su, kako kaže Josifovski, došli da se potpišu na mural.

Mural Andreja Josifovskog, Foto:Instagram/pijanistq

-Mural se nalazi na Bežanijskoj kosi na takozvanom Zidu buntovnika. Svi oni gledaju na razrovanu livadu koja deluje dobro, a čim padne kiša, postaje blatnjava. Oni su zamišljeni nad njom, odnosno nad sudbinom umetnosti i kulture – rekao je Josifovski za Nova.rs.

Mural sa likom Dragana Jovanovića, rad Pijaniste Foto:Instagram/pijanistq

Nažalost mural sa likom slavnog američkog glumca Robina Vilijamsa u Karađorđevoj ulici broj 42 je prekrečen, dok je Čarli Čaplin u beogradskoj ulici koja nosi njegovo ime.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare