Haruki Murakami
Haruki Murakami Foto: Jack Abuin / Zuma Press / Profimedia

Slavni japanski pisac Haruki Murakami izrazio je zadovoljstvo načinom na koji je nekoliko njegovih kratkih priča adaptirano u animiranom filmu američkog reditelja Pjera Foldesa "Slepa vrba, žena koja spava" (Blind Willow, Sleepin Woman), koji će se pojaviti na japanskom bioskopskom tržištu 26. jula.

I dok su dela čuvenog japanskog pisca proteklih godina često služila kao predložak za dugometražne igrane filmove, od čega poslednji put za Oskarom nagrađeni naslov „Povezi me“, ostvarenje „Slepa vrba, žena koja spava“ Pjera Foldesa prva je animirana adaptacija Murakamijevog književnog opusa.

Nakon što je sinoć prikazan na Univerzitetu Vaseda u Tokiju, na kojem je pisac studirao, Haruki Murakami je priznao da, iako inače nije ljubitelj animiranih filmova, ovaj je gledao – dva puta.

Haruki Murakami
Haruki Murakami i Pjer Folde Foto: TANJUG/AP Photo/Mari Yamaguchi

Murakami je, nakon projekcije, pohvalio animiranu verziju inteligentne zelene žabe, kojoj je glas pozajmio sam Foldes, rekavši da se poklapa s onim kako je zamišljao lik u animiranoj adaptaciji.

– Uvek bih pre voleo da vidim ne suvoparnu filmsku verziju onoga što sam napisao, već to da se nešto doda mom rukopisu i tako postane sasvim nova „stvar“ – poručio je Haruki Murakami.

Foldes je rekao da je njegov pristup bio da napravi sopstvenu interpretaciju piščevog tumačenja stvari. Reditelja je inspirisalo šest Murakamijevih kratkih priča: „Super-žaba spašava Tokio“ i „U.F.O. u Kuširu“ – iz zbirke „Nakon potresa“, napisane posle zemljotresa u Kobeu 1995. godine i „Rođendanka“, „Dabčik“ i „Ptica Vindup“. Međutim, nije imao, kako je naglasio, definitivan plan kad je spojio svih šest priča koje „naprosto voli“. Ali, odjednom su različite stvari počele da se sasvim prirodno spajaju.

– Malo po malo pojavljivale su se neke poveznice i tako sam sve priče ukombinovao u jednu – kazao je, kako je prenela agencija AP, američki sineasta u Tokiju.

Haruki Murakami
Haruki Murakami i Pjer Folde Foto: TANJUG/AP Photo/Mari Yamaguchi

„Slepa vrba, žena koja spava“ smeštena je u Tokio posle zemljotresa, cunamija i nesreće s reaktorom u Fukušimi u martu 2011. godine. Fokusira se na tri glavna lika, Katagirija, marljivog, ali usamljenog bankara bez samopouzdanja, koji se udružuje sa ogromnom žabom koja govori kako bi spasio Tokio od zemljotresa. Tu je i njegova mlađa koleginica bez entuzijazma, kao i njegova žena Kjoko, koja je depresivna i ostavlja ga. Kroz sećanja i snove, njih troje na kraju pronalaze mir i sposobnost da počnu iznova.

Ostvarenje „Slepa vrba, žena koja spava“ pre nekoliko meseci bilo je nominovano za najbolji animirani film na dodeli nagrada Limijer, francuskog pandana američkim priznanjima Zlatni globus.

Haruki Murakami je sinoć u Tokiju istakao i kako bi njegov istraživački rad „Underground“, baziran na intervjuima s ljudima koji su preživeli teroristički napad u Tokiju otrovnim gasom 1995. bio idealan za film.

Bonus video: Animirani film U mojoj glavi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar