Ljiljana Blagojević i Petar Božović u predstavi "Vasa Železnova", Foto:Narodno pozorište/Željko Jovanović

Predstava “Vasa Železnova i drugi“ Maksima Gorkog, u adaptaciji i režiji gosta iz Hrvatske Zlatka Svibena biće premijerno izvedena 9. septembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, čime nacionalni teatar počinje novu sezonu nakon višemesečne pauze usled pandemije.

Osnovu komada čini druga verzija „Vase Železnove“ Maksima Gorkog iz 1935. godine, a adaptacija sadrži i dramatizovane delove iz njegovog romana „Delo Artamonovih“, prizore i neka lica iz prve verzije „Vase Železnove“ (Mati) iz 1910, međuigru i lica iz „Pesme o Sokolu“ i epilog, takođe, prema romanu Gorkog – „Foma Gordejev“.

Proces je trajao duže nego što je planirano zbog prekida i pauza uzrokovanih epidemijom, te je deo ansambla odustao od predstave i zamenjen drugim glumcima.

Na pitanje novinara zbog čega u postavi nema Miodraga Krivokapića, Katarine Žutić, Vanje Ejdus, koji su bili u ansamblu kada su počele probe u februaru, upravnica Narodnog pozorišta Ivana Vujić je rekla da se to često dešava kada se „radi veliko delo i kada glumci imaju različite poslove“.

Foto:Narodno pozorište/Željko Jovanović

– Dvoje je imalo druge angažmane. Kada sam radila „Kralja Lira“ počeli smo sa jednim ansamblom, a onda je šest-sedam ljudi izašlo iz predstave zbog uloga u filmu. Ovde su mnogi računali na proces od dva meseca i nakon toga su imali druge obaveze – rekla je Vujić na današnjoj pres konferenciji u nacionalnom teatru, a reditelj Zlatko Sviben se nadovezao pomenuvši da su zbog korone morali više puta da prekidaju probe.

Ansambl čini 18 glumaca i dva baletska umetnika, a Vujić je najavila da će svi biti testirani pre premijere.

– Sve mere primenjujemo. Imamo krov koji se otvara i prirodnu ventilaciju. Bezbednost svih nam je najvažnija – naglasila je upravnica Narodnog pozorišta.

Ona je podsetila da je komad Maksima Gorkog „Vasa Železnova“ u Srbiji postavljan samo dva puta – u Narodnom pozorištu pre 82 godine i Jugoslovenskom dramskom pozorištu pre 42 godine, a zanimljiv podatak je i da je prvi prevodilac dela Gorkog („Malograđanin“ i „Na letovanju“) u Narodnom pozorištu bila Maga Magazinović, „rodonačelnica balkanskog savremenog plesa“.

Ivana Vujić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Imamo gabaritno, ozbiljno delo sa novim ritmom koji je Sviben dao našem ansamblu – istakla je Vujić.

Sa njom se slaže i direktorka Drame Molina Udovički Fotez.

– Ovo je jedna vrlo složena predstava. Pratimo sudbinu žene koja je bila mati, a životne okolnosti su je naterale da bude otac – primetila je Udovički Fotez.

Zlatko Sviben Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vasa Železnova je bogata vlasnica brodarskog preduzeća koja pokušava da sačuva ugled porodice, ogrezle u porocima, alkoholu i razvratu. Gorki je prvu verziju te drame napisao 1910. godine da bi je 1935. preradio u skladu sa tadašnjim vremenom i uneo motiv klasne borbe. Ta verzija je čeđće izvođena u pozorištima.

Reditelj Zlatko Sviben je objasnio da je u fokusu raspad porodice i pojava građanskog sloja.

– Zanimao me je taj raspad porodice. Sve je to doživeo i sam Gorki. Imamo rađanje, svadbu, nekoliko smrti, kao u antičkoj tragediji. Hteli smo tragediju, a radnja se dešava s kraja 19. i početka 20. veka – rekao je Sviben.

Naslovnu ulogu tumači Ljiljana Blagojević, a igraju i Gojko Baletić, Nemanja Stamatović, Ivan Đorđević/Bojan Krivokapić, Branislav Tomašević, Radovan Miljanić, Vanja Milačić, Bojana Stefanović, Rada Đuričin, Bogdan Bogdanović, Bojana Bambić, Nebojša Kundačina, Luka Pavlović, Suzana Lukić, Zorana Bećić, Petar Božović, Maja Stojakov, Miloš Živanović, Gavrilo Stanković/Viktor Mustajbašić.

Miodrag Tabački, Molina Udovički Fotez, Ivana Vujić, Ljiljana Blagojević, Zlatko Sviben, Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Blagojević je rekla da je „Vasa Železnova i drugi“ omaž velikom svetskom piscu.

– Ovo je ansambl predstava kakva priliči nacionalnom teatru. rad na predstavi je bio težak i dugotrajan. Svi smo se zdušno, vredno i verujući probijali kroz ovaj materijal koji nije lak. Velika je odgovornost prema Ljiljani Krstić, koja je igrala naslovnu ulogu. Uloga Vase Železnove je crveno slovo u biografiji sveke glumice i zahteva glumačku zrelost. Videćete pozorište u pravom smislu te reči. Iza ove predstave stoji ozbiljan rad – naglasila je Blagojević.

Na pitanje novinara da li se ovom ulogom povlači sa scene, Ljiljana Blagojević je odgovorila da o tome ne razmišlja.

– Glumac, dok god hoda, voli da glumi. U ovom trenutku mislim samo na premijeru i ne razmišljam o povlačenju – kazala je Blagojević.

Narodno pozorište je, prema rečima Ivane Vujić, podelilo određen broj karata za „Vasu Železnovu“ i ostale predstave sa repertoara lekarima sa Infektivne klinike u znak zahvalnosti za njihovu borbu sa virusom korona.

– I ostale klinike će dobiti po 100 ulaznica, a planiramo jednu predstavu da igramo isključivo za zdravstvene radnike – rekla je Vujić.

Dramaturg je Slavenka Milovanović, scenograf je Miodrag Tabački, kome je ovo treća saradnja sa rediteljem Zlatkom Svibenom, kompozitori su Ana Krstajić i Jana Rančić, kostimograf Katarina Grčić, koreograf Sonja Vukićević, a za video materijal je zadužena Svetlana Volic.

Prva reprita je 10. septembra.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar