Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Beogradska premijera predstave "Top je bio vreo" Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici, održana je sinoć u pozorištu Atelje 212.

Novi projekat je rađen prema istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, u dramatizaciji Ivane Dimić, i u režiji Nenada Todorovića, nekadašnjeg upravnika NP Priština. U pitanju je prva pozorišna postavka romana „Top je bio vreo“, koji je osvojio nagradu „Meša Selimović“, dok je snimljen poznat film 2015. godine u režiji Slobodana Bobana Skerlića.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Predstava i roman govore o strahotama ratova na prostoru bivše Jugoslavije, bratoubilačkim stradanjima, potpunog pakla koji razara porodice i ljudske živote. Pripovedač, narator i posmatrač ovog scenskog i romanesknog dela jeste sada već odrastao čovek koji gleda sebe kada je bio mali i nem tokom rata. Izgubio je roditelje, a od snažnog potresa granate je zanemeo, tako da bez govora posmatra surovi i sirovi svet oko sebe, u kome ga pridošlice u ratnoj opsadi Sarajeva izbacuju iz sopstvenog doma.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

U veoma mučnoj, brutalnoj i nadasve potresnoj predstavi o užasima rata igra velika glumačka ekipa: Milovan Filipović, Predrag Vasić, Anika Grujić, Nebojša Đorđević, Aleksandra Cucić, Ivana Kovačević, Jelena Orlović, Tamara Tomanović, Branko Babović/Ivan Janković, Rade Maričić, Aleksandar Ranković, Igor Filipović, Nikola Ranđelović, Nikola Stanković, Nemanja Janičić, Jasmina Stoiljković, Milica Burazer i Radmila Knežević.

Autorski tim čine scenograf Samuel Mgolombane, kostimograf Jelisaveta Tatić Čuturilo, dizajner svetla Nikola Zavišić, scenski govor – Ljiljana Mrkić Popović, scenski pokret – Anka Gaćeša Kostić.

Autor romana „Top je bio vreo“ Vladimir Kecmanović je srpski pisac, scenarista i kolumnista rodom iz Sarajeva. Napisao je osam romana, jednu istorijsku trilogiju, dve zbirke kratkih priča, a po njegovim delima postavljene su četiri predstave u Srbiji, kao „Osama“ i „Feliks“ u Zvezdara teatru. Bio je jedan od scenarista TV serija „Žigosani u reketu“, „Senke nad Balkanom“, „Državni službenik“.

Bonus video: Predstava „Limeni doboš“ u JDP-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar