Foto: Paul Almasy / AKG / Profimedia

Od 15. do 17. maja na sajtu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu možete pogledati besplatno film "Man Rej i šekspirovske jednačine".

Reč je o filmu Kventina Lazarota rađen u produkciji Instituta Anri Poenkare.

Tridesetih godina XX veka nadrealista Man Rej otkrio je zbirku matematičkih predmeta u kolekciji ovog instituta. „Poput slučajnog susreta mašine za šivenje i kišobrana na stolu za seciranje, taj susret nadrealizma i matematike će iz foto-aparata Mana Reja izaći kao čista lepota ispitivanja odnosa stvarnosti i apstrakcije. Nimalo u službi didaktike i popularizacije, ovaj film nas poziva na putovanje ka imaginarnom, uz dijalog umetnosti i nauke. On pruža vizuelno iskustvo koje odaje počast jednom od najvećih umetnika XX veka“, piše u saopštenju MSUB.

Film možete pogledati ovde. Snimljen je na francuskom, sa prevodom na engleski jezik.

Salvador Dali i Man Rej, Foto: Wikipedia/Van Vechten, Carl

Američki avangardni fotograf, režiser slikar i skulptor, koji je stvarao u stilovima dadaizma i nadrealizma, Man Rej (Man Ray) rođen je 1890. u Filadelfiji kao Emanuel Rudzicki.

U saradnji sa francuskim kolegom Marselom Dišanom stvorio je američki dadaizam, pravac začet u Evropi kao radikalni otklon od tradicionalnih principa umetnosti. Međutim, tvrdio je da dadaizam ne može zaživeti u Njujorku i preselio se u Pariz, nastanivši se u umetničkoj četvrti Monparnas
Tokom više od 20 godina provedenih u Parizu, uneo je revoluciju u fotografsku umetnost. Mnoge poznate ličnosti našle su se na njegovim fotografijama: Džejms Džojs, Gertruda Stajn, Žan Kokto, Bridžet Bejt Tičenor i Antonen Arto.

Učestvovao je na izložbi nadrealista 1925. u Parizu, uz Žana Arpa, Maksa Ernsta, Andrea Masona, Huana Miroa i Pabla Pikasa.

Iako se pod stare dane vraćao povremeno u SAD, preminuo je na Monparnasu, koji je do kraja života smatrao svojim domom, novembra 1976.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar