Podrum / Basement, 1958 Foto: Bojana Janjić/MSU

Javna stručna vođenja kroz retrospektivnu izložbu Vladimira Veličkovića "Figura kao izraz egzistencije" u Muzeju savremene umetnosti organizovaće se četvrtkom i subotom, saopšteno je iz MSUB.

Stručna vođenja kroz Veličkovićevu postavku dešavaće se četvrtkom od 17 sati i subotom od 13 časova, precizira se u saopštenju.

Maksimalan broj koji može prisustvovati javnom vođenju jeste 20 zbog pandemije, pa je neophodno prijaviti prisustvo putem mejla: [email protected].

Podsetimo, izložba „Figura kao izraz egzistencije“ na svih pet nivoa Muzeja donosi više od stotinu radova Vladimira Veličkovića realizovanih u medijima slike i crteža, među kojima je i 13 dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Pored radova iz ove zbirke, zastupljena su i dela iz drugih institucija, muzeja i galerija, kao što su: pariski Centar Pompidu ili Centre national des arts plastiques, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti, ljubljanska Moderna galerija, skopski Muzejot na sovremenata umetnost, Umjetnička galerija u Dubrovniku, beogradski Narodni muzej, Muzej Zepter, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, Umetnička zbirka SANU, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“, Gradski Muzej Sombor, Moderna Galerija Valjevo, ali i iz privatnih kolekcija….

Velika glava br.1 / Big Head No. 1, 1965. Foto: Bojana Janjić/MSU

Izložbu prati katalog koji sadrži studijske tekstove muzejskih savetnika i autorki postavke Svetlane Mitić i Žakline Ratković, ali i Jasmine Čubrilo, vanredovnog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i antologijske tekstove inostranih autora, Mišela Onfrea i Alena Žufroa.

Posebnu celinu na izložbi čini video program sastavljen od dokumentarnih filmova i video priloga čije se emitovanje odvija tokom čitavog radnog vremena.

Izložba će trajati do 21. februara naredne godine.

Bonus video:

Pablo Pikaso