Foto: Bojana Janjić/MSUB

Izložba "Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019", u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, neće biti otvorena za javnost u planiranom terminu 28. marta zbog vanredne situacije, ali će Muzej u narednom periodu umetnička dela zastupljena na njoj učiniti dostupnim na svom sajtu i društvenim mrežama.

Izložba obuhvata više od 200 reprezentativnih umetničkih dela – slika, grafika, crteža, skulptura, instalacija, fotografija i video radova – koja su planski nabavljana za zbirke Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.

Prateći širok dijapazon različitih jezičkih specifičnosti, ali i raznovrsnih fenomena prisutnih u sferi moderne i savremene umetnosti od početka 20. veka do danas, izložba je koncipirana u 13 tematsko-problemskih celina kao što su: Muzej u muzeju, Postulati modernizma, Društvo –Politika –Umetnost, Aporije savremene scene…

Kroz pomenute celine, koje se mogu iščitati kao neka vrsta mikro narativa, prepoznaju se tematske i problemske relacije, ali i novi dinamični odnosi u koje su pojedini autori postavljeni, što reflektuje heterogenos muzejske građe koja je bila polazište za rad na ovoj izložbi, ističe se u saopštenju Muzeja savremene umetnosti.

Izložba u Muzeju savremene umetnosti, Foto: Bojana Janjić/MSUB

Može se pratiti i politika otkupa Muzeja koja je sprovođena tokom poslednjih 25 godina, a obuhvaćena dela pokazuju dve osnovne linije kolekcioniranja.

Prva je istorijska linija koja prati razvoj modernizma na jugoslovenskom umetničkom prostoru, dok je druga vezana za kretanje i dinamiku savremene umetničke scene.

Dela savremenih umetnika prezentuju nove pojave u figurativnom slikarstvu, neokonceptualne pristupe, ali i savremene umetničke prakse koje su većinom prožete tematikom političkih previranja, krize i posledica transformacije postsocijalističkog društva.

Od izuzetnog značaja je, kako ističu u Muzeju, i problem raspada zajedničke države, koji je doveo i do redefinisanja izvorne zamisli o formiranju Muzeja kao centralnog umetničkog fonda tadašnje SFRJ.

Iz današnje perspektive se ovaj fond, smatraju u Muzeju, pozicionira kao jedan od najrelevantnijih za izučavanje i izlaganje umetnosti jugoslovenskog umetničkog prostora i tako poprima širi međunarodni značaj.

Priprema nove izložbe u Muzeju savremene umetnosti, Foto: Bojana Janjić/MSUB

Tendencija popunjavanja zbirki delima svetskih umetnika deo je projekta koji vodi ka stvaranju respektabilne evropske kolekcije Muzeja u budućnosti.

Povod za ovu izložbu je i činjenica da se u periodu od 25 godina muzejski fond uvećao za preko 1.400 dela domaće, regionalne i evropske moderne i savremene umetnosti.

Dela su nabavljana putem otkupa i poklona, većinom od umetnika, sa domaćih i međunarodnih izložbi realizovanih u Muzeju i drugih reprezentativnih samostalnih i grupnih izložbi, kao i putem poklon zbirki i legata.

Mnoga dela će posle dužeg vremenskog perioda ponovo biti prikazana publici, a neka su prvi put postavljena u izložbenom prostoru Muzeja, što je jedan od glavnih imperativa ovakvog tipa muzejskih izložbi, koje se u cikličnim periodima priređuju kako bi Muzej javnosti prikazao dela kojima obogaćuje svoju kolekciju.

Autorke koncepcije izložbe, koja će za sada javnosti biti dostupna samo na sajtu, su kustoskinje Muzeja savremene umetnosti: Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić i Žaklina Ratković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram