Foto:Nikola Djakovic/Reflektor teatar

Autorski i autobiografski performans Minje Bogavac “Mrzim pozorište“ izvedeno je na sceni Reflektor teatra, u Dorćol Platz-u.

Reč je o kombinaciji pozorišne teorije, prakse i lične ispovesti umetnice, nakon dve decenije rada u profesionalnom pozorištu u koje je zakoračila u svojoj dvadesetoj godini. Performans je duhovit, satiričan i ironičan. U svojoj eksplicitnoj nameri da omalovaži pozorišnu umetnost i njen značaj u društvu, Minja zapravo priča priču o igri – kao smislu života, kao najvažnijoj stvari na svetu.

Foto:Nikola Djakovic/Reflektor teatar

Publika je gromoglasnim aplauzom pozdravila njen pervormans koji je govorio: O ovisničkoj prirodi izvođačkih umetnosti. O pandemiji, kao pokušaju odvikavanja. O rekovalescenciji, umoru i beznađu. O posvećenosti, ljubavi i strasti. O nasilju i sujeti. O otkazivanjima, iz političkih i svih drugih razloga. O pozivu kao ukusu, o ukusu kao karakteru i karakteru, kao sudbini. O besmislu oponašanja sveta, koji je besmislen.

Milena Minja Bogavac rođena je 1982. u Beogradu. Spisateljica, dramaturškinja, pozorišna redateljka, scenaristkinja, pesnikinja, aktivistkinja, dramska pedagoškinja i radnica u kulturi. Kreativna je direktorka organizacije Centar E8 i direktorka Reflektor teatra, angažovane pozorišne trupe koja posluje u sklopu ove organizacije. Nezavisno od stalnog angažmana, piše, režira i radi kao dramaturškinja, u okviru raznih institucija ili organizacija sa nezavisne umetničke scene u Srbiji i regionu.

Foto:Nikola Djakovic/Reflektor teatar

Za njen performans „Ja mrzim pozorište“ muziku je komponovao Jugoslav Hadžić, a scenski pokret scenski pokret Đorđe Živadinović Grgur.

Naredno izvođenje je 13. aprila od 20 časova na sceni Reflektor teatra na Dorćol Platz-u.

Bonus video: Reflektor teatar – „Ćao svima“, predstava o drugoj strani medalje influenserskog života

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar