Danica Maksimović Foto:Teodor Srećković

Umetnica iz Niša Danica Maksimović završila je ovih dana mozaik grada Beograda, koji je, kao i mozaik Niša i portret Nikole Tesle koje je ranije izradila, napravila od elektronskog otpada, uglavnom kompjuterskih komponenti i podlozi od reciklirane plastike.

Mozaik grada Beograda velikih je dimenzija, dužine 115 centimetara i širine 80 centimetara, a premijeno će biti predstavljen na Zemun Festu.

Maksimović je kazala za Novu.rs da će festival u Zemunu biti održan od 24. do 28. avgusta, s tim što će datum i vreme izložbe likovnih radova biti saopšteni narednih dana.

– Uradila sam ovo delo inspirisana svim lepim događajima, izložbama i susretima koji su mi se dogodili u našem glavnom gradu. Odlučila sam da mu poklonim posebnu pažnju time što ću napraviti mozaik – rekla je Maksimović.

Danica Maksimović Foto:Teodor Srećković

Dodala je, da će i mozaik, poput ostalih svojih radova, ponuditi na prodaju. Izradom mozaika od elektronskog otpada Maksimović je počela da se bavi pre otprilike dve godine, a ideju je pronašla u niskoj svesti o ekologiji kod nas.

– Imala sam kod kuće neke elektronske komponente koje sam htela da predam, zvala sam reciklažu, naravno nisu hteli da uzmu jer je to malo, a nisam želela da ih tek tako bacim. Onda sam smislila da od toga napravim nešto i podstaknem ljude da razmišljaju o očuvanju životne sredine. Bilo je to uoči Teslinog rođendana i odlučila sam da to bude njegov portret – kaže Maksimović.

Danica Nikola Tesla Foto:Teodor Srećković

Nakon mozaika sa Teslinim likom uradila je mozaik sa motivima grada Niša, a on je, kao i mozaik grada Beograda, velikih dimenzija, dužine 120 i širine 80 centimetara. Motivi se protežu od trećeg veka nove ere do današnjih dana i čine ih, izmedju ostalih, portreti vile Naise, cara Konstantina Velikog, Stevana Sinđelića, ali i Milanski edikt, Prvi srpski ustanak, Čegarska bitka, Ćele-kula…

– Gledam samo da sve bude baš „green art“, da bude sve ekološki i da maksimalno ispunjava ekološke standarde za sliku. Recikliranu plastiku sam topila za podlogu, a na kraju je rad izliven u epoksidnoj smoli. Najveći izazov mi je bio da napravim portret vile Naise, jer za razliku od ostalih likova koji su stvarne istorijske ličnosti, ona potiče iz keltske mitologije i poznata je samo iz usmenog predanja. Ne zna se kako je izgledala tako da sam morala da upotrebim maštu. U njen lik sam ubacila i crte mog lica, dodala sam malo sebe, kao što je Mikelanđelo slikao sebe i kao što je Leonardo slikao sebe – navela je Maksimović i dodala da je taj mozaik kupila jedna softverska kompanija.

Osim tri pomenuta mozaika većih dimenzija, Maksimović je uradila i dva mozaika malih dimenzija „Sunce“ i „Sijalica“.

Danica Maksimović i mozaik grada Niša Foto:Teodor Srećković

– Mozaik „Sunce“ jer je sunce večita inspiracija i najsjajnija zvezda. Minijatura „Sijalica“ upotpunjuje prethodnu „Sunce“. Nastala je inspirisana velikim rivalstvom u nauci. Istorijiski sukob između Nikole Tesle i Tomasa Edisona, koji je ostao zabeležen kao „Rat struja“ pa im je takav i naziv kada stoje zajedno – navela je Makismović.

Dodala je da izrada mozaika od elektronskog otpada nije nimalo laka i zahteva puno vremena.

– Ovo je nešto sasvim novo i morala sam sama da proučim kako se taj materijal ponaša, kako može da se oblikuje, da se seče. Da bi sve komponente fiksirala, koristim epoksidnu smolu, veoma popularan i skup materijal, ali i veoma nezgodan. Kada sam uradila prvi mozaik celu noć sam dežurala pored rada da se ne bi stvorili mehurići ili nešto pomerilo. Ispostavilo se da se sav trud isplatio – rekla je Makismović.

Ova mlada umetnica poreklom iz Gračanice, doselila se u Niš sa 15 godina i u tom gradu završila je srednju Umetničku školu i Fakultet umetnosti. Svoja dela uglavnom prodaje posredstvom društvenih mreža, a tako dobija i najveći broj porudžbina.

Bonus video: Slavimir Stojanović Futro: Kao da sam slušao Konstraktu i crtao

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare