Izložba Plesnog kolektiva NEUT Galerija Kvaka 22 Foto:Luka Knežević Strika

Izložba Plesnog kolektiva NEUT biće otvorena u sredu, 15. maja sa početkom od 20 časova, u Galeriji Kvaka 22 u Beogradu.

NEUT je nastao kao neformalni plesni kolektiv mladih umetnika okupljenih oko Puzzle programa u organizaciji Stanice – Servisa za savremeni ples. Kroz edukativni program, praktične, teorisjke i diskursivne radionice, kao umetnici sa interesovanjem u oblasti savremenog plesa, performansa i višemedijskih praksi, imali smo priliku da radimo sa različitim afirmisanim koreografima i mentorima (Igor Koruga, Marko Milić, Dalija Aćin Thelander, Ana Dubljević, Jelena Alempijević, Isidora Stanišić, Vim Wandekeybus, Dragana Alfirević, Dejan Srhoj, Dušan Murić, Bojana Mladenović, Ana Vijanović, Aleksandra Janeva Imfeld, Willy Prager, Thiago Granato, Dragana Bulut, Marijana Cvetković i dr).

Izložba Plesnog kolektiva NEUT Galerija Kvaka 22 Foto:Luka Knežević Strika

Kroz međusobnu konekciju i saradnju izdvojili su se kao grupa umetnika srodnih interesovanja koja je započela kolektivan rad i raznovrsna istraživanja negujući koautorski princip. Od 2020. godine, aktivni su na nezavisnoj kulturnoj sceni u okviru različitih saradnji sa drugim umetnicima, ali prevashodno kroz autorska dela izvođena u okviru različitih festivala i simpozijuma.

“Postavka predstavlja započeti ogled u kom smo transponovali motive iz svojih scenskih radova u vizuelni medij. Ovim postpukom ispitujemo vizuelni i čak skulpturalni potencijal objekata koje koristimo kao kostim, rekvizitu ili scenografiju. Želeli smo da scenske motive koje smo kreirali i uspostavljali sagledamo sa spoljašnje pozicije, čineći ih objektima odvojenim od sebe i scene, u galerijskom kontekstu. Kako se svi bavimo scenskim umetničkim radom kao autori i izvođači, bez jasno podeljenih uloga u kolektivu, retko kada posmatramo ono što stvaramo. Naša pozicija je na taj način uvek „upletena“, „umešana“ i neposredno aktivna. Ovim eksperimentom pokušali smo da svoje uloge premestimo u poziciju audiovizuelnog umetnika, promatrača. Zajedno sa posetiocima, želimo da domaštamo, postavimo u nove relacije i da bolje razumemo te slike koje smo do sada „iznutra“ oblikovali. Istovremeno, koristimo priliku da sa novom i drugačijom publikom promislimo teme kojima se bavimo – zajedništvo i kolektivni rad”, kažu autori izložbe.

Izložba Plesnog kolektiva NEUT Galerija Kvaka 22 Foto:Janka Milenković

Stalni članovi NEUT-a su Jovana Stojić, Jana Milenković, Đorđe Živadinović Grgur, Isidora Popović i Simonida Žarković.

Izložba je otvorena do 22. maja 2024. godine.

Bonus video: Dorćol Platz – Nastup Marka Nastića i berlinske baletske kompanije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar