Festival autorskog filma, FAF
Olga Košarić Foto: Filip Olćan

Na 28. Festivalu autorskog filma Nagrada „Marko Glušac“ dodeljena je Olgi Košarić, a producentima filmova „Leto kada sam naučila da letim“, „Strahinja Banović“ i „Poslije zime“ uručena su priznanja Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS).

Nagradu „Marko Glušac“ za najperspektivnijeg mladog montažera dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi, osvojila je Olga Košarić, montažerka filma „Da li ste videli ovu ženu?“ autora Dušana Zorića i Matije Gluščevića. Nagradu joj je uručila Vanja Kovačević, prošlogodišnja dobitnica ove nagrade.

Foto: Non-Aligned_Films „Da li ste videli ovu ženu?“

Olga Košarić montirala je nekoliko kratkih filmova kao što su „Ljubav“ i „Strano telo“ Dušana Zorića, koji je prikazan na festivalu u Veneciji 2019, zatim „Onaj koji donosi kišu“ Isidore Veselinović, „Budna deca sanjaju“ Hane Pišćević. Na Beldocs festivalu prošle godine nagrađena je sa Anom Žugić za najbolju montažu, za dugometražni dokumentarni film „Telenovela: Sivo u koloru“ Filipa Martinovića. Na televiziji N1 emitovana je mini dokumentarna serija „Ona se budi“ (2022) na kojoj potpisuje montažu. U septembru ove godine dobila je specijalno priznanje za montažu filma „Da li ste videli ovu ženu?” koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, u selekciji „Nedelja kritike“. Film je imao domaću premijeru u okviru ovogodišnjeg, 28. Festivala autorskog filma.

U konkurenciji više od 40 naslova žiri u sastavu Branislav Jević, Milan Todorović, Miloš Ivanović jednoglasno je doneo odluku da se nagrada za najbolje srpske producirane filmove prema uspehu i kvalitetu, dodele filmovima „Strahinja Banović“ u produkciji Art & Popcorn producenta Miroslava Mogorovića i „Leto kada sam naučila da letim“ produkcije Sense production producenta Milana Stojanovića. Za Najbolju manjinsku kooprodukciju nagradu je dobio film „Poslije zime“ producentske kuće Biberče producentkinje Nikoline Zečević.

Festival autorskog filma, FAF
Maja Popović Milojević, „Leto kada sam naučila da letiim“ Foto: Filip Olćan

Podsećamo, Asocijaciju filmskih festivala Srbije (AFIFS) osnovalo je sedam festivala Srbije na inicijativu Filmskog centra Srbije – Palić Film Festival, Filmske susrete u Nišu, Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji, Leskovački internacionalni festival filmske režije, Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma iz Kragujevca, Festival slika u pokretu iz Novog Sada i Festival autorskog filma iz Beograda.

Festival autorskog filma završava se večeras projekcijjom filma „Kit“ Darena Aronofskog.

Bonus video: Druženje sa glavnim glumcima filma „Strahinja Banović“