Foto:Promo/Galerija Singidunum

U okviru izložbe Zima-zima 2001/2021, na kojoj će biti prikazani radovi iz modnih kolekcija rađenih u tom periodu i kasnije upotpunjenim novim odevnim predmetima, u Galeriji Singidunum će od 27. aprila do 7. maja biti prikazana kolecija kreatorke Jelene Zdravković, saopštili su iz Udurženja primenjenih umetnika Srbije.

Na ovoj izložbi će premijerno biti prikazan autorkin prvi džemper dizajniran za industrijsku proizvodnju, kao i skice za prve modne kolekcije a predstavljali su polazište u razvoju koncepta za ovu postavku.

Foto:Promo/Galerija Singidunum

Iako, kako se navodi, odabrane radove Jelene Zdravković deli značajan vremenski period između nastanka prvih i sadašnjih odevnih predmeta, sve ih spaja zajednička nit i isti umetnički senzibilitet.

Profesionalni razvoj umetnice kretao se od dizajna za potrebe masovne proizvodnje, preko stvaranja unikatnih odevnih predmeta do konceptualnih radova u vidu instalacija sa odevnim predmetom u centralnoj ulozi.

Jelena Zdravković (1975) diplomirala je i magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Katedri za kostim. Izlagala je na brojnim izložbama i modnim manifestacijama. Nagrađivana je dva puta za dizajn na Međunarodnom sajmu mode u Beogradu u oblasti trikotaže i dopunskog asortimana. Objavila je i više naučnih radova iz oblasti teorije mode u Zbornicima Muzeja primenjene umetnosti i u Zbornicima naučno-stručnih skupova. Predaje na Visokoj školi strukovnih studija „Beogradska politehnika“ koja danas nosi naziv Akademija tehničkih strukovnih studija Beograd. Usavršava se u okviru Interdisciplinarnih doktorskih studija koje pohađa na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Foto:Promo/Galerija Singidunum

U kolekciji koja će biti prikazana u Galeriji Singidunum, zastupljeni su radovi iz svih umetničkih faza autorke. Oni se stavljaju u novi kontekst i reaktuelizuju, dok se spajanjem stare i nove odeće dobija „novi izgled“ održive mode, istakli su organizatori.

Bonus video: Prvi domaći stilista: Ašok Murti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar