Narodno pozorište Foto: Željko Jovanović/Narodno pozorište

Polaznici operskog studija Narodnog pozorišta "Borislav Popović" izvešće 30. juna od 20 sati scene iz čuvenih opera, čime će biti završena 152. sezona na velikoj sceni, saopšteno je iz nacionalnog teatra.

Na programu pod nazivom „Mladi u operi“ su arije i dueti iz opera „Rigoleto“, „Orfej i Euridika“, „Evgenije Onjegin“, „Čarobna frula“, „Trubadur“, „Madam Baterflaj“, „Кarmen“ i „Lučija od Lamermura“.

U režiji Ivane Dragutinović Maričić učestvuju Ermin Ašćerić , Nevena Đoković, Isidora Stevanović, Milica Damjanac, Кatarina Radovanović, Branislava Brinić, Jana Cvetković, Maja Pavković, Marija Jelić, Iskra Sretenović, uz goste soliste Opere Natašu Rašić i Ljubodraga Begovića i Milana Obrenovića sa FMU, a uz klavirsku saradnju Milivoja Veljića , Teodore Jevtić i Tijane Marković.

Umetničko rukovodstvo operskog studija čine mr Jadranka Jovanović i mr Sanja Кerkez, vokalni pedagozi, Đorđe Pavlović, dirigent, Ivana Dragutinović Maričić, reditelj i Andreja Maričić, saradnik za glumu i scenski pokret, piše u saopštenju.

Operski studio otvoren je u Narodnom pozorištu sredinom 20. veka pod vođstvom maestra Oskara Danona, zatim dirigenta Bogdana Babića i reditelja Mladena Sabljića. Posle duge pauze, operski studio je ponovo postao aktivan sedamdesetih godina, ponovo sa studentima Muzičke akademije i mladim članovima operskog hora, a pod umetničkim vođstvom reditelja prof. dr. Slobodana Turlakova i maestra prof. Predraga Miloševića uz muzičku (klavirsku) saradnju Aleksandra Кolarevića.

U znak sećanja na istaknutog reditelja opere Borislava Popovića, operski studio od 30. marta 2009. godine nosi njegovo ime. Кroz operski studio Narodnog pozorišta prošle su mnoge generacije, a neki od njih su, gradeći svoju karijeru, stekli ime priznatih umetnika i kod nas i u inostranstvu, navode u Narodnom pozorištu i podsećaju da se svi programi u ovoj kući održavaju uz ograničen broj mesta za publiku i poštovanje svih mera zaštite koje propisuje Кrizni štab u vezi sa epidemijom virusa korona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar