Foto: PromoKCB

Koncert polaznika međunarodne akademije kamerne muzike "Colluvio 2021" biće održan 17. avgusta sa početkom od 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda, saopštili su organizatori.

Radionica kamerne muzike „Colluvio“ obeležava 20 godina postojanja, gde se susreću mladi umetnici širokih kreativnih shvatanja, a od samog osnivanja 2001, svakog leta desetak mladih talenata iz cele Evrope se okuplja na ovoj akademiji kamerne muzike.

Nakon majstorskih kurseva na imanju „Gut Horneg“ u Južnoj Štajerskoj u Austriji, svi zajedno kreću na koncertnu turneju koja ih vodi i kroz zemlje njihovog porekla, a kulminacija je, kao i svake godine, nastup u Beograd.

U okviru aktuelne turneje mladi muzičari svirali su u Gut Hornegu u Štajerskoj, Beču, Budimpešti, Klužu, u nedelju ih očekuje koncert u Temišvaru, a dan pred beogradski koncert, 16.avgusta gostovaće u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

Program beogradskog koncerta obuhvata kompozicije Ludviga van Betovena – „Gašenhauer, Klavirski trio u be-duru, op.11“, Johanesa Bramsa – „Prvi stav Klavirskog kvarteta br. 1 u ge-molu, op. 25“, Peterisa Vasksa – „Episodi e canto perpetuo“ i Dvoržaka – „Klavirski kvintet br. 2 u A-duru, op. 81“.

U Umetničkom vođstvu akademije je četvoro muzičara – Jurij Kot (Ukrajina), pijanista i profesor klavira FMU u Kijevu, Olivera Milić-Hiršer (Srbija), violinistkinja i profesorka violine u Školi za muzičke talente u Ćupriji, kao i dvojica umetnika iz Austrije – Majnhard Holer, violončelista i prof. violončela u Minhenu, i Klaus-Kristijan Šuster, pijanista i osnivač Trija Altenberg iz Beča.

Polaznici akademije su raspoređeni u dva trio sastava i jedan kvintet, gde je iz Srbije violinistkinja Jelena Horvat (18), iz Škole Jehudi Menjuhin u Londonu. Ostali talenti na violini, klaviru i violončelu, dolaze iz Češke, Nemačke, Turske, Španije, Rusije, Austrije, Rumunije, Čilea i Kolumbije koji se školuju na Visokoj školi za muziku u Minhenu i Kelnu, potom u „Hans Ejsler“ u Berlinu i na Univerzitet za muziku u Gracu, kao i Sibelijus akademiji u Helsinkiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar