Foto: Zach Hilty/BFA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ugledni trgovac umetninama i vlasnik poznate njujorške galerije Brent Sikema pronađen je mrtav u Rio de Ženeiru. Imao je 75 godina.

Sikemu, vlasnika galerije „Sikkema Jenkins & Co.“, policija je pronašla mrtvog u njegovom apartmanu u Rio de Ženeiru. Na njegovom telu bile su vidljive rane od uboda ili nožem ili šrafcigerom, javio je CNN.

– S velikom tugom donosimo vest o smrti našeg osnivača. Ovo je ogroman gubitak za sve nas – saopštio je menadžer galerije Skot Brisko, odbivši da saopšti bilo kakve detalje o smrti Brenta Sikeme.

Međutim, brazilski dnevni list „O Globo“ citira Sikeminu advokaticu Simonu Nunjez, koja je priznala da čitavog vikenda nije mogla da stupi u kontakt s klijentom. Navodno je ona otkrila njegovo beživotno telo kad je iskoristila ključ da uđe u njegov dom, koji joj je poveravao na čuvanje kad nije u Riju.

A „Vašington post“ piše da su vatrogasci preneli beživotno telo u Institut za sudsku medicinu u Riju.

– Ne možemo da potvrdimo smrt američkog građanina u Rio de Ženeiru – kazao je zvaničnik Stejt dipartmenta, doprinoseći tako spekulacijama o misterioznim okolnostima smrti.

Brent Sikema je rođen 1948 i odrastao u Ilinoisu. Diplomirao je na danas blagopočivšem San Francisko Art institutu. Počeo je da radi u umetničkim galerijama daleke 1971. godine. U drugoj polovini sedamdesetih vodio je Galeriju Vision u Bostonu, čiji će potom vlasnik postati.

A 1991. godine Sikema se seli u Njujork i otvara svoju galeriju, okrenutu isključivo savremenoj umetmosti – Wooster Gardens. Međutim, osam godna kasnije seli je u Čelsi i menja ime u „Sikkema Jenkins & Co.“.

Galerija je u međuvremenu stekla zavidnu reputaciju i postala poznata po tome što Kara Voker, Luis Fratino i Šila Hiks. Tu je i Džefri Gibson, umetnik koji predstavlja SAD na 60. Venecijanskom bijenalu. Gibson, koji potiče iz plemena Čiroki, prvi je indijanski umetnik koji predstavlja Ameriku na jednoj od najznačajnijih umetničkih manifestacija na svetu.

Bonus video: Izložba Lavirint devedesetih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar