Predstava Kamen BDP
Mirjana Karanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovo je jedna veoma komplikovana predstava, tekst stavlja celu ekipu i autore pred težak zadatak. Još nisam sigurna kako ću to da uradim, imam užasnu tremu, jer sve što radim želim da bude fenomenalno i genijalno. I sada sam mnogo nesigurna i zato sam se ovako zabarakadirala. Naravno da znam da će sve na kraju da bude u redu - zasmejala je sve na konferenciji za medije Mirjana Karanović, a hrvatska glumica Doris Šaljić Kukuljica prokomentarisala je da je njen talenat veći od njenog straha.

Predstava “Kamen” prati šta se događa kada pojedinac u zajednici odluči da traga za istinom, po cenu sigurnosti izgrađene na lažima, prenebregavanjima i ignorisanju, koji neminovno vode u amneziju i distorziranu interpretaciju prošlosti. Kamen koji iznova ostavljamo u amanet svakoj sledećoj generaciji.

U središtu priče je nekoliko generacija različitih porodica koje stanuju u istoj kući u različitim istorijskim periodima – od vremena nacizma, preko razdoblja podele države na Istočnu i Zapadnu Nemačku, do pada Berlinskog zida i kasnog kapitalizma. Drama istražuje i dalje žive prošle sukobe koji oblikuju i našu današnjicu.

Na konferenciji za medije, novinarima su se obratili i glumci Nataša Marković, Doris Šarić Kukuljica, Iva Ilinčić, Mia Melcher i Dado Ćosić, kao i dramaturškinja Katarina Pejović i reditelj Patrik Lazić.

Iva Ilinčić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Glumci su mesec dana radili u Zagrebu pre nego što su probe nastavili u Beogradu. Istakli su da su srećni što su oni deo ove prve koprodukcije srpskog i hrvatskog teatra nakon rata.

Doris Šaljić Kukuljica je rekla da nema puno razlike u procesu rada u Zagrebu i Beogradu, jer su svuda veliki zahtevi u radu da bi komadi bili što uspešniji.

– Volela bih da „Kamen“ dugo traje na repertoaru oba pozorišta, jer obično se danas koprodukcije brzo ugase i nemaju zapaženiji život na pozornici – rekla je Mia Melcher.

Predstava Kamen BDP
Doris Šarić Kukuljica Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dado Ćosić je istakao da kada se dogodi inicijativa za koprodukciju kao što je ova koje dugo, dugo nije bilo, raduje ga što se svi razumeju dobro i na sceni i van nje.

Glumica BDP Nataša Marković naglasila je da joj je drago što je deo ekipe koja prve velike koprodukcije između Beograda i Zagreba nakon raspada Jugoslavije.

– Gde god da radimo, gluma je svuda gluma, kao što je pozorište svuda pozorište. I partnerske oči su svuda uvek partnerske oči na sceni, i drago mi je što smo upoznali nove kolege koji su nam postali prijatelji.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Mlada Iva Ilinčić je rad na predstavi „Kamen“, kako je rekla, doživela kao pravu avanturu.

– Drago mi je što delim pozornicu sa neki glumcima čiji rad znam od malena, kao što je Doris Šarić Kukuljica. Reditelj nas je tačno vodio kroz proces rada, znalo se šta traži i očekuje od svakog glumca.

– Moto ove predstave sadrži misao poljskog filozofa Zigmunta Baumana, koji je rekao da čovek suštinski u životu bira između sigurnosti i istine – rekla je dramaturg Katarina Pejović, koja je rođena u Beogradu a živi i radi u Zagrebu.

Predstava Kamen BDP
Iva Ilinčić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Reditelj Patrik Lazić nije krio zadovoljstvo što baš on realizuje koprodukcija između teatara iz Beograda i Zagreba, jer je je rođen u Puli a živi i radi u prestonici Srbije.

On je kratko rekao da ovaj dramski tekst prati dešavanja u jednoj kući na teritoriji Istočne Nemačke, kroz tri velika sistema – nacizam, socijalizam i na kraju demokratija, koji su donosili neke svoje varijante istine i da u se u tom razvoju istine menjale.

Predstava Kamen BDP
Mia Melcher Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U autorskoj ekipi su i scenograf Vesna Popović, kostimograf Marta Žegura i autor video radova Jelena Tvrdišić.

Pretpremijera je 10. decembra a prva repriza 12. decembra na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ u BDP. U Zagrebu će premijerno biti izvedena 22. decembra u ZKM.

Bonus video: Mirjana Karanović kod Zorana Kesića:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar