Mira Furlan Foto: Zoran Lončarević

Filmovi "Koreni", "Dan današnji", "Ski", "Džemo" i "Svi ćemo umreti" na programu su večerašnjeg, četvrtog dana 14. festivala Beldoks, saopštili su organizatori.

Ostvarenje „Koreni“ Tee Lukač biće prikazano večeras od 20 časova u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije. Ovaj intiman dokumentarac sniman je u Dvoru na Uni, rodnom mestu rediteljke, koja ga je napustila sa šest godina zbog rata, a nakon projekcije Lukačeva će učestvovati u razgovoru o filmu.

Od 20 sati u Kulturnom centru Beograda na repertoaru je „Dan današnji“, hibridni dokumentarac o 88-ogodišnjoj Suzan iz predgrađa Pariza koja ne može da živi bez novih tehnologija i uz pomoć aplikacije vraća u život svog preminulog supruga.

Ski Foto: Beldocs Promo

Nakon projekcije reditelj Maxence Stamatiadis će razgovarati sa publikom, a od 21.30 biće prikazan „Ski“ Manka La Banka, koji kroz priču o glavnom junaku Migelu, operatoru žičare, otkriva skriveno nasilje u najvećem skijaškom centru u Argentini ali i čitavoj Latinskoj Americi. 

Gosti festivala večeras biće i Lejla Kajić i Davorin Sekulić, autori filma „Džemo“, koji će od 20 sati biti emitovan na terasi Art bioskopa Kolarac, kao i Saško Poter Micevski, reditelj ostvarenja „Svi ćemo umreti“, koje će od 22 sata biti prikazano u Amifiteatru ispred Muzeja Jugoslavije.

Marta Popivoda
Marta Popivoda Foto:Promo/Beldocs

Tokom jučerašnjeg dana publika Beldoksa imala je priliku da premijerno vidi nagrađivan film „Pejzaži otpora“ Marte Popivode, koja je nakon emitovanja u razgovoru istakla kako je svojim dokumentarcem o antifašističkoj borkinji Sonji želela da dokaže da je otpor uvek moguć:

– Čak i u jednoj tako totalitarnoj situaciji kao što je logor smrti Aušvic. To je ono što je meni bilo najznačajnije i najinspirativnije u Sonjinoj priči. A Sonja je bila neverovatno moćna pripovedačica, njene priče su kreirale slike u mojoj glavi, kao da čitam filmski scenario. Želela sam da dam prostor tim verbalnim-slikama ili scenama-sećanja – kazala je Popivoda.

U okviru međunarodnog takmičarskog programa, u Kulturnom centru Beograda prikazan je i film „Ono što ne smemo da radimo“, u kome reditelj Bruno Santamarija prati dečaka Artura koji se u tajnosti oblači kao žena, i sprema se da svoju tajnu otkrije roditeljima.

– Teško je kad ne možete da kažete šta želite da budete, ko vam se dopada, koga želite da poljubite. Teško je govoriti kada postoji mogućnost da vas ubiju zbog onoga što jeste. To nije slučaj samo u mom filmu, već i u celoj zemlji – naveo je meksički reditelj posle projekcije filma. 

Sava
Scena iz filma „Sava“ Foto:Promo/Beldocs

U Domu omladine prikazan je dokumentarni film „Sava“, poslednji projekat koji je glumica Mira Furlan uradila za života. Dokumentarac, koji je režirao Metju Somervil, govori o ljudima koji žive duž najduže reke u bivšoj Jugoslaviji.

Furlanova je u ovom filmu u ulozi naratorke, odnosno „glasa reke“, a Somervil je napomenuo kako je prilikom stvaranja dokumentarca tražio nekoga čija je lična priča povezana sa rekom.

– Poslao sam joj mejl i ona je odgovorila u roku od 24 sata, rečima da može da potpiše svoje ime uz izjavu da je priroda važnija od nacionalizma. Bila je zaista neverovatna osoba. Dala je toliko toga filmu. Postoji sličnost između toka reke i emocionalnog putovanja, njene lične priče. Bilo je dosta simbolike u tome – priznao je reditelj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar