Mira Furlan Foto: Zoran Lončarević

Kao da je predosećala da joj nije preostalo mnogo vremena da detaljno ispriča svoj život. Nekoliko godina pre smrti počela je da piše autobiografiju koju je posvetila 22-godišnjem sinu Marku, piše zagrebački "24sata.hr" koji donosi delove iz knjige "Voli me više od svega na svijetu" u izdanju Frakture.

Mirin otac Ivan imao je teško detinjstvo. Odrastao je u Gorskom kotaru u jako siromašnoj porodici majke katolkinje i oca, poreklom Slovenca iz italijanske Furlanije, piše „24sata.hr“. Ivan se kao tinejdžer pridružio partizanima zbog ustaških okrutnosti prema pravoslavnom stanovništvu koje je tamo živelo, a nakon Drugog svetskog rata u Zagrebu školovao se i diplomirao psihologiju. Ali 1948. napravio je kobnu grešku. Umesto uz Tita svrstao se uz Staljina, što je bilo dovoljno da on i njegova devojka – Mirina majka Branka, završe na robiji. Majka tri godine na Svetom Grguru – u logoru za žene, a otac dve godine na susednom Golom otoku.

O susretu svojih roditelja nakon robije Mira je napisala:

– I tako je, u vreme kad je ona trebalo da izađe iz zatvora, Ivan već bio vani i čekao je. Ne znajući kad će je pustiti, dolazio je na željeznički kolodvor baš svakoga dana tražeći je među putnicima. Zatim je, jednoga dana, stigla. Izgledala je drugačije: imala je papirnate vrećice na nogama i glavu omotanu šalom kako je nitko ne bi prepoznao. Kad je čula da je netko zove imenom, toliko se uplašila da je počela trčati u suprotnom smjeru. Onda je shvatila da je to Ivan. Zašto je bio ondje? Je li bila riječ o njegovu osjećaju odgovornosti? Osjećaju krivnje? Je li nešto poput ‘ljubavi’ uopće moguće u tim okolnostima? – pita se Mira Furlan u autobiografiji.

Jer brak njenih roditelja nije bio ni približno srećan. Nije pomoglo ni njeno rođenje, naprotiv, pamti stalne svađe između oca i majke, koje bi završavale lupanjem vratima i odlaskom oca od kuće. Kako je napisala – tad nije razumela zašto je otac često izbivao, ali majka Branka se sa svim tim njegovim odlascima mirila da bi barem zadržala privid skladne porodice…

Knjiga „Voli me više od svega na svijetu“ pojaviće se u Srbiji početkom februara u izdanju Booke.

Bonus video – Komemoracija Igoru Karanovu: Miloš Vlalukin čita njegovu poeziju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar