Miodrag Karadžić Foto: Printscreen Youtube

Pisac Miodrag Karadžić, autor popularne televizijske drame iz 80-ih godina prošlog veka “Đekna još nije umrla, a ka’ će ne znamo”, preminuo je danas u Novom Sadu u 71. godini.

Autor je i popularne televizijske serije serije „Volim i ja nerandže no trpim“ . Po njegovim tekstovima su režirali Živko Nikolić, Blagota Eraković, Zdravko Šotra, Branko Baletić, Draško Đurović, Goran Bulajić, Milan Karadžić.

Za Televiziju Crne Gore Karadžić je napisao komedije: „Male nevolje velikih prijatelja“; „Prijemni ispit“; „Srećna mi nova godina“ i „Viljuška se drži u lijevu ruku“. Za RTS je napisao i „Novogodišnje venčanje“, a za TV Politiku „Spušti slušalicu“.

Monodrama „Bizmismen“ u izvođenju Voja Krivokapića nalazila se na repertoaru pozorišta „Duško Radović“, a i danas popularna „Prva bračna noć“, u izvođenju Mime Karadžića, kao veoma uspješna pozorišna predstava snimljena je 1992. godine i emitovana na više televizija. Komedija „To kad uvati ne pušta“ godinama je izvođena na repertoaru pozorišta Boško Buha.

Za Nikšićko pozorište Karadžić je 2015. godine napisao komediju „Jao moj Jagoše“. Komedija „Šta mu je ono na glavu“ snimljena je i emitovana 2016. na TVCG. Monodramu „Zlatni lančić od bižuterije“ napisao je 2014. po narudžbini glumca Andrije Miloševića. Premijera je izvedena u Domu sindikata 2015. i do sada izvedena 180 puta.

Napisao je i scenario za film Gorčilo koji je nastao je na osnovu pozorišne predstave „Jesi li to doš’o da me vidiš“ koja je pisana po narudžbi Crnogorskog narodnog pozorišta.

Karadžić je za svoj rad tokom života dobio brojne nagrade.

Miodrag Karadžić rođen je 27. januara 1950. godine na Cetinju. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Mesto i vreme sahrane biće naknadno objavljeni.