Narodni muzej, otkazana izložba/Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije uputilo je preporuku ustanovama kulture da građanima omoguće maksimalnu dostupnost svojih digitalnih sadržaja.

U nameri da stanovništvu olakša pristup sadržajima iz kulture, imajući u vidu zabranu okupljanja u zatvorenim prostorima za više od 50 osoba, u šta spadaju izložbe, predstave, tribine i druga dešavanja, Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je preporuku kulturnim ustanovama da se građanima omogući maksimalna dostupnost digitalnih sadržaja iz oblasti kulture.

„Preporuka podrazumeva da ustanove kulture materijal u digitalnom obliku (virtuelne ture, digitalni audio i video materijal, fotografije, tekstove, 3D skenirane objekte i dr.) postavljaju na internet prezentacije, društvene mreže, internet kanale, itd. Mera je doneta u cilju što bezbolnijeg prevazilaženja društvene situacije nastale zbog epidemije koronavirusa i prvenstveno je namenjena onima koji su u bilo kojoj vrsti izolacije i građanima koji poštuju meru ostanka kod kuće“, piše u saopštenju pres službe Ministarstva.