Miljenko Jergovic
Miljenko Jergović Foto:Sandra Simunovic/PIXSELL

Zajednički kulturni prostor fluentniji je i življi nego što je bio ikad u Jugoslaviji, smatra hrvatski pisac Miljenko Jergović.

„Danas su Hrvatska i Srbija jedna drugoj bliže nego što su to bile u vreme Jugoslavije. Zajednički kulturni prostor fluentniji je i življi nego što je bio ikad u Jugoslaviji. Hrvatske nacionalističke vlasti izborile su se različitim oblicima represivnog delovanja da većim delom onemoguće komunikaciju i prožimanje živih i elitnih kultura. Recimo, vi znate da Ministarstvo kulture u Hrvatskoj ne otkupljuje knjige srpskih i bošnjačkih pisaca, bez obzira na to što su objavljene kod hrvatskih izdavača“, kaže Miljenko Jergović u intervjuu za „Telegram“.

On dodaje da „borbom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske protiv zajedničkog kulturnog prostora nije, međutim, ukinut taj prostor, nego je za stotinjak civilizacijskih spratova spušten njegov nivo.

„Danas, zajednički kulturni prostor odvija se u zagrebačkoj areni i po sličnim mestima u svim hrvatskim selendrama, koja gore u paklu srpskoga i bosanskog turbo folka. Kao nikad u vreme Jugoslavije! Moram priznati da zlurado uživam u tome, bez obzira na to što je taj isti turbo folk zapravo muzika današnjega hrvatskog nacionalizma“, zaključuje Jergović.

Nova knjiga Miljenka Jergovića „Rat“ izlazi početkom sledeće godine za zagrebačku „Frakturu“.

Bonus video: Šta nam poručuje pisac Nenad Racković kroz „Aspirin supernovu“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar