Milica Vuckovic spisateljica slikarka
Milica Vučković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Sve to sa dobrom književnošću nema nikakve veze. Dese se, naravno, tek ponekad neki izuzeci, ali se nadam da će se i to promeniti, a kriterijumi drastično podići, kaže spisateljica Milica Vučković o NIN-ovoj nagradi.

U intervjuu za magazin „Before After“ na pitanje kako je reagovala na ulazak njenog romana „Smtni ishod atletskih povreda“ u uži izbor za NIN-ovu nagradu, spisateljica Milica Vučković je rekla je da je bila začuđena,

„Veoma me je začudila ta odluka žirija, iako sam bila sasvim sigurna da knjiga neće ići dalje od tog užeg izbora. Začudila me je zato što otvoreno negodujem tu nagradu, kao i trenutne članove žirija, izuzev velikog Branka Kukića, čoveka koji uvažava moje ogromno poštovanje i divljenje, i koji je kulturu naše zemlje mnogo zadužio“, kaže Milica Vučković.

„Odavno je to postala mediokritetska nagrada, a finalisti i laureati se biraju iz unepred poznatih ideološki podobnih krugova, i po internim zaslugama, a sve to sa dobrom književnošću nema nikakve veze. Dese se, naravno, tek ponekad neki izuzeci, ali se nadam da će se i to promeniti, a kriterijumi drastično podići“. zaključila je autorka romana „Smrtni ishod atletskih povreda“.

Bonus video – Milica Vučković Na protestima su se skupljali politčki poeni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare