Foto: Promo

Reditelj Hadži-Aleksandar Đurović je, kako mi je rekao, zapamtio moje lice još od filma "Sveti Georgije ubiva aždahu" čija je premijera bila pre 13. godina. To je bila moja debitantska uloga koja mi je donela mnogo dobre kritike, ali posle toga godinama me niko nije pozvao ni na kasting, kaže glumica kojoj je poverena uloga omiljene svetiteljke u srpskom narodu u filmu "Sveta Petka - Krst u pustinji".

Igrani film „Sveta Petka – Krst u pustinji“ reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića, premijerno prikazan krajem avgusta na 44. Moskovskom filmskom festivalu, biće predstavljen beogradskoj publici u utorak, 6. septembra u „MTS dvorani“.

Ova biografska drama nastala po istinitoj priči i bestseleru „Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović prati životni put pobožne mlade Paraskeve, od obične devojke do najvoljenije i najpoštovanije Svetiteljke Pravoslavlja. Sniman je na autentičnim lokacijama u Jordanu, zatim u Srbiji i Jašiju.

Milena Predić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

– Sveta Petka je jako mnogo voljena i poštovana na ovim prostorima. Smatram da smo napravili dobar film koji ima emociju, i ko god dođe otvorenog srca može da doživi katarzu – kaže za „Novu“ glumica Milena Predić koja tumači naslovnu ulogu.

Kakav je utisak na vas ostavio roman „Petkana“?

– Ta knjiga je prevedena na sedam jezika i nakon dve decenije doživljava svoja reizdanja. Iako se o žitiju Svete Petke malo zna, Ljiljana je umela da napravi priču što je najvažnije za film. Pročitala sam ga u dahu onog trenutka kad sam dobila ulogu i kad sam počela da se spremam za film. Knjiga ima ispovedan ton, obiluje unutrašnjim monolozima i puno mi je pomogla u doživljaju i građenju lika.

Kako se dogodilo da budete izabrani za ovu ulogu?

– Reditelj Hadži-Aleksandar Đurović je, kako mi je rekao, zapamtio moje lice još od filma „Sveti Georgije ubiva aždahu“ čija je premijera bila pre 13. godina. To je bila moja debitantska uloga koja mi je donela mnogo dobre kritike, ali posle toga godinama me niko nije pozvao ni na kasting. Danas mi je drago što je sve ispalo tako. Treba biti strpljiv, čovek treba da veruje u sebe jer nikad ne znate koga inspirišete. Ulogu Petkane sam bez razmišljanja prihvatila, osetila sam da moj lik može da je iznese.

Foto: Promo

Šta je za vas predstavljala Sveta Petka, pre i posle, ovog filma?

– Moram da priznam da nisam znala mnogo o njoj, ali moje interesovanje je bilo veliko. Pred sam polazak u Jordan otišla sam u Jaši da se poklonim njenim moštima i da je zamolim za blagoslov. Danas mogu da kažem da je ona moja zaštitnica, i kad naiđu nevolje njoj se obratim. U filmu sam htela da je pokažem kao ženu od krvi i mesa, koja ima svoje slabosti ali takođe i veliku i snažnu veru u Boga. Pred svaki snimajući dan smo Aleksandar i ja mnogo pričali sa Ljiljanom. Ona je ta koja je znala lik „u dušu“, a kasnije na snimanju smo reditelj i ja sa celom autorskom ekipom iz dana u dan zajedničkim snagama gradili Petkanu.

Šta vas je najviše impresioniralo u njenom žitiju?

– Snaga vere. Da poverujete, da sve što vam se dešava jeste na vaše spasenje.

Snimali ste na originalnim lokacijama, koliko vas je to nadahnulo?

– Jordanska pustinja je grandiozna i vrlo filmična, i doprinela je lepoti našeg ostvarenja. Ona je i dalje velikim svojim delom netaknuta, zato imate utisak da sve za vas radi svakog momenta, zaneseni ste njenom snagom U različitim delovima Jordana je i reljef pustinje drugačiji. Kako sunce zalazi tako se na nebu smenjuju neverovatne boje – drugim rečima gde god da stanete imate kadar.

Foto: Promo

Koji je trenutak bio najemotivniji?

– Poslednji snimajući dan koji smo radili smo na tri različite lokacije, između ostalog, i na Mrtvom moru. Pošto je priča o njena tri rauličita životna doba, proces je pratio i stavljanje i skidanje komplikovane maske. To je bilo izrazito stresno, a emotivno je bilo to što je našem putu bio kraj. Kao kad dete ode na ekskurziju pa se rastuži što se bliži povratak. Za mesec dana provedenih u Jordanu upoznali smo mnogo divnih mladih ljudi, sa njima sam i dalje u kontaktu jer nas sve vežu uspomene za ceo život.

„Sveta Petka – Krst u pustinji“ je prva srpsko-jordanska koprodukcija. Pored Milene Predić u glumačkoj podeli su Milica Stefanović, Filip Hajduković, Jadranka Selec, Branislav Tomašević, Daniel Sič, Andrej Šepetkovski i Mladen Sovilj, kao i nekoliko jordanskih glumaca.

Bonus video: Ivan Medenica o 56. BITEF-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar