Bogdan Crnobrnja i Josip Broz Tito Foto: KEYSTONE Pictures USA / Zuma Press / Profimedia

Nezaobilazna je i uvek akutna briga o našim spomenicima na Listi svetske baštine kulture i prirode, a zbog ugroženosti naročito o onima na KiM, kaže za Nova.rs prof. dr Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom, otkrivajući nam planove za 2023. godinu.

– Spremamo nove upise i dorađujemo prethodne nominacije, poput grada Bača. Uključila se i Narodna biblioteka sa svojim bogatim fundusom dokumenatrne građe. Nadamo se skorim dobrim vestima u vezi sa upisom Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961. na Uneskovu listu „Sećanje sveta“, na kojoj se već nalaze neki naši artefakti, poput Mirosavljevog jevanđelja.

Goran Milašinović Foto: Laguna

Takođe, nastavlja naš sagovornik, u pripremama su za novi ciklus izbora za Izvršni savet Uneska.

– Pre mesec dana smo proslavili prvi Međunarodni dan rezervata biosfere. Na toj listi imamo dva nacionalna rezervata, Goliju-Studenicu i Bačko Podunavlje, i jedan prekogranični, pentalateralni Mura-Drava-Dunav. Kao što vidite, ima posla. Ali posebno me raduje što raste poverenje i interesovanje za Unesko medija i javnosti, jer to raniije nije bio slučaj. Doskora se za Unesko u nas čulo i znalo samo kada bi se neka tema ispolitizovala – priča Milašinović.

Nematerijalna kulturna baština, dodaje uvaženi doktor i pisac, ide svojim, dobrim tokom.

Elementi na Reprezentativnoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Uneska iz Srbije su porodična slava, kolo – tradicionalna narodna igra, pevanje uz gusle, zlakusko lončarstvo a ove godine je upisana i rakija šljivovica.

Bonus video: Felix Romuliana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar