Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, uns.org.rs/presscentar

Pesnik i prozni pisac Bratislav R. Milanović novi je glavni i odgovornik urednik "Književnih novina", odlučio je Upravni odbor Udruženja književnika Srbije. Milanović će na to mesto doći posle dugogodišnjeg urednika Mića Cvijetića, smenjenog krajem februara i uverenog da je toj odluci, pored ostalog, kumovalo i to što nije na "istaknutom mestu" objavio tekst o knjizi Gorana Vesića.

Bratislav Milanović uređivaće i voditi naredne četiri godine književni list koji u kontinuitetu izlazi više od 70 godina i predložiće i sastav redakcije ovog lista, saopšteno je iz Francuske 7, uz napomenu i da je predlog komisije UKS jednoglasno prihvaćen.

U obrazloženju se navodi da je Milanović „ugledni pisac, istaknuti pesnik, laureat brojnih književnih nagrada (između ostalih ‘Milan Rakić’, ‘Rade Drainac’, ‘Zmajeva nagrada’, ‘Žička hrisovulja’ i druge) i dobitnik priznanja za vrhunski doprinos srpskoj kulturi Ministarstva kulture Republike Srbije“.

Izbor novog glavnog urednika „Književnih novina“ usledio je nakon smene Mića Cvijetića koji je na čelu tog lista bio od 2005. do februara ove godine.
Cvijetić je ispričao tada portalu Nova.rs da su mu „razlozi smene nejasni“ i da „osnovano sumnja da je kap koja prelila čašu da bude smenjen bila to što nije ‘na istaknutom mestu’ objavio razgovor o ‘Knjizi o Beogradu’ Gorana Vesića.

Cvijetić je najavio i da će kao prvi glavni urednik „Književnih novina“ smenjen posle 50 godina o svemu napisati knjigu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar