Festival amaterskog teatra; Foto: Promo

Predstava „Labudova pesma“ (A. P. Čehov) i „Sokratova odbrana i smrt“ (Platon) u režiji Branka Kneževića i produkciji Milanovačkog pozorišta iz Gornjeg Milanovca pozvana je na Internacionalni festival amaterskog teatra u Laktašima.

Predstava Milanovačkog pozorišta uvrštena je među 11 najboljih predstava sa prostora nekadašnje Jugoslavije, istaknuto je u saopštenju ovog teatra.

Ovogodišnji 16. Internacionalni festival amaterskog teatra biće održan od 24. do 27. juna u Laktašima u Republici Srpskoj u organizaciji Centra za kulturu i obrazovanje.

„Poštujući ovaj Festival ozbiljnog ugleda i tradicije, koji za cilj ima unapređenje neprofesionalne teatarske umetnosti u regionu i pomaganje dramske književnosti, trudio sam se da u selekciju uvrstim prvenstveno predstave koje su bile najbolje u svim aspektima – dakle i u glumačkim, rediteljskim, scenografskim, kostimskim i drugim rešenjima – te predstave koje su htele nešto novo i važno da kažu u svom autorstvu, bilo da je novi dramski tekst ili kompletan autorski projekat, i koje su u toj nameri uglavnom i uspevale – istakao je, između ostalog, selektor festivala vanredni profesor Velimir Blanić.

Kako se navodi u saopštenju Milanovačkog teatra dostavljenog medijima, osim njihovog pozorišta u zvanični program festivala uvrštene su i predstave „Via Doloris“ Centra za kulturu Masuka iz Velike Plane, „Na površini“ Teatra 011 iz Beograda, „Gospodar muva“ Gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banja Luke,  „Zvezdana prašina“ Teatra 91 iz Aleksinca i „Ostajte“ Gradskog pozorišta iz Mrkonjić Grada.