Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

U detinjstvu sam zavoleo umetnost, naročito slikarstvo i veoma sam zadovoljan što radim posao koji volim i to je moj život, izjavio je slikar Milan Čakajac iz Slatine kod Čačka.

Njegova ljubav su akvareli i portreti, a kako kaže, motive za njih najčešće „pronalazi“ u svom rodnom kraju i među svojim, kako poznatim tako i nepoznatim sugrađanima. Organizator je i brojnih slikarskih kolonija, a jedna od najdražih mu je ona koja se održava na manifestaciji Dani slatinske banje u realizaciji TOČ-a.

– Ova umetnička smotra je nažalost zbog situacije sa epidemijom koronavirusa ove godine izostala. Na prethodnim je učestvovalo mnogo stvaralaca, koji su svoja umeća izvodili na papiru u tehnikama akvarel i akrilik. Učestvovali su, između ostalih, i Milivoje Štulović iz Kragujevca, Milena Ikonić iz Beograda, Ilija Drašović iz Gornjeg Milanovca i Milica Marušić iz Čačka – podsetio je Čakajac.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Od svih portreta koje je uradio, najdraži mu je onaj koji je naslikao i poklonio svom velikom prijatelju, rokeru Bori Đorđeviću, istakao je on.

Prošle godine je, napomenuo je, učestvovao na koloniji „Mina Vukomanović Karadžić“ u okviru gornjomilanovačke Savinačke likovne manifestacije.

– I ovaj susret sa kolegama iz Srbije i Evrope mi je mnogo značio. To je bila prilika da razmenimo mišljenja, pričamo o umetnosti koja se, nažalost, nalazi na margini društva – ocenio je Čakajac i izrazio nadu da će se to promeniti.

Milan Čakajac, Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Milan Čakajac je rođen 10. novembra 1967. godine u Čačku, osnovnu školu je završio u Slatini, srednju u Čačku, a jedno vreme je predavao u svom selu likovnu umetnost. Slikarstvo je studirao u Rijeci i na Akademiji lepih umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Milana Blanuše.

Do sada je imao 12 samostalnih i nekoliko grupnih izložbi. Živi i stvara u Slatnini kod Čačka.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare