Mihajlo Pantić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nagrada „Sreten Marić“ za najbolju esejističku knjigu iz oblasti književnosti i filozofije u 2021. i 2022. godini, koju dodeljuju Biblioteka Matice srpske i Skupština opštine Kosjerić, pripala je piscu i profesoru Mihajlu Pantiću, za knjigu „Aleksandrijski sindrom 5“ u izdanju „Akademske knjige“ iz Novog Sada.

„Za više od četiri decenije praćenja i tumačenja savremene srpske književnosti, podjednako poezije, proze i esejistike, Mihajlo Pantić, ujedno i vrlo inventivan pripovedač, stvorio je razuđen književnokritički opus u kojem se s jedne strane praktično primenjuju iskustva i saznanja aktuelnih teorijskih pravaca, a sa druge čuva stilska pregnantnost i retorička prijemičivost starije esejističke škole oličene u delu Sretena Marića i drugih najznačajnijih srpskih kritičara i esejista minulih vremena“, piše, između ostalog, u obrazloženju tročlanog žirija u sastavu Katarina Marić Leobardi, Radovan Popović i Gojko Tešić.

Knjiga ogleda i književno-kritičkih tekstova Mihajla Pantića „Aleksandrijski sindrom 5“ je produblјujući nastavak autorove istoimene kritičko-analitičke hronike srpske moderne i postmoderne proze, podjednako romana i pripovetke.

Nagrada koja nosi ime jednog od vrhunskih srpskih esejista i prevodilaca Sretena Marića (1903–1992), dodeljuje se tradicionalno svake druge godine. Ustanovili su je Biblioteka Matice srpske i opština Kosjerić i biće dodeljena narednog meseca 2023. godine u Kosjeriću.

Bonus video: Mihajlo Pantić Ljude ne učim kako se piše, već kako se ne piše

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar